Breaking News

image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

Ion Chicu: Guvernul va aproba repetat mai multe prevederi din legea anulată de Curtea Constituțională

Măsurile prevăzute în legea anticriză, anulată ieri de Curtea Constituțională, vor fi promovate repetat de Guvern săptămâna aceasta. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu. „Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea „asumată” de guvern. Motivul - procedura, nu conținutul legii”, a argumentat șeful Guvernului.

Potrivit premierului, printre măsurile care vor fi aprobate repetate de Guvern se numără impozitarea cu 50% a taxei de 9 euro de la Aeroport, diminuarea cotei TVA pentru sectorul HORECA., eliminarea dublei impuneri a producătorilor moldoveni, care livrează mărfuri în magazinele duty free, impozitarea industriei extractive după volumul fizic al materiei extrase, păstrarea în legalitate a comerțului cu amănuntul pentru articolele de tutungerie, prin extinderea cu 1 an a termenului stabilit în legea tutunului.

Ion Chicu a a mai precizat că Guvernul va aproba în această săptămână și proiectul de rectificare a bugetului, redirecționând mai multe mijloace pentru sistemul medical, pentru protecția socială și pentru măsuri de susținere a business-ului.

Amintim că legea privind așa-numitul pachet de măsuri anticriză în contextul pandemiei, asupra căreia Guvernul și-a angajat răspunderea, a fost declarată neconstituțională. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată ieri de către Curtea Constituțională. O opinie separată a avut-o judecătorul Eduard Ababii, iar decizia a fost luată în lipsa președintelui CC, Vladimir Țurcan, care s-a abținut de la examinarea cauzei, după ce Igor Dodon a recunoscut public că i-a solicitat prin telefon detalii despre acest caz.

„Legea se declară neconstituțională ca fiind adoptată cu încălcarea procedurii constituționale de angajare a răspunderii Guvernului”, se arată în hotărârea Curții.

Precizăm că, între timp, unele prevederi, inclusiv cea cu privire la ajutorul de șomaj, care se conțin în legea anulată de Curtea Constituțională, sunt aplicate în urma unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: