Breaking News

image
Sursa foto: coe.int

Primăria capitalei rămâne în vizorul CALR al CoE: „Edilul ales n-a putut să-și înceapă mandatul din motive controversate”

Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei și-a exprimat astăzi îngrijorarea față de tendința de re-centralizare și de nivelul nesatisfăcător al democrației locale în Republica Moldova.

De asemenea, CALC subliniază că situația cu funcția de primar al municipiului Chișinău este nesatisfăcătoare, după ce primarul ales al capitalei, Andrei Năstase, nu a putut să-și înceapă mandatul, din cauza anulării alegerilor din iunie 2018.

Într-o recomandare adoptată în cadrul celei de-a 36-a sesiuni plenare, Congresul evidențiază o serie de deficiențe, inclusiv autonomia fiscală foarte limitată și resursele autorităților locale din Rpublica Moldova, ceea ce le face dependente de transferurile de stat și de subvenții.

De asemenea, este criticată lipsa de precizie a temeiurilor de organizare a referendumurilor, ceea ce face ca primarii să activeze sub amenințarea permanentă a unui referendum de revocare.

În plus, Congresul regretă faptul că „statul intervine în treburile locale printr-o supraveghere a APL, care pare a fi foarte invazivă, frecventă și discreționară, și că nu există mecanisme adecvate de consultare între guvernul central și autoritățile locale”.

Un alt motiv de îngrijorare este faptul că exercitarea funcției de primar în Republica Moldova este afectată negativ de practica intensivă a urmăririi penale împotriva primarilor și a reprezentanților locali.

Congresul subliniază faptul că situația cu funcția de primar al municipiului Chișinău este nesatisfăcătoare, deoarece, din mai 2017 capitala a fost condusă de primari interimari, apoi alegerile din iunie 2018 au fost declarate nule din motive controversate, împiedicând candidatul ales să-și înceapă mandatul.

Ca urmare a constatărilor sale, Congresul solicită Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei să invite autoritățile moldovene să implementeze o serie de măsuri care să abordeze problemele identificate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: