Potrivit datelor preliminare, în perioada stării de urgență în sănătate, șoferii de microbuze care făceau naveta peste hotare ar fi intrat în înțelegere cu angajați ai IGPF pentru a facilita traversarea ilicită a frontierei de stat de către cetățenii Republicii Moldova, punându-le la dispoziție, contra mită, certificate medicale false cu rezultat negativ la Covid-19, dar și contracte de muncă falsificate.

„Documentarea schemei a condus la stabilirea complicității dintre doi șoferi și doi polițiști ai IGPF care se bănuiesc că pretindeau de la doritorii de a pleca peste hotare diverse sume de bani pentru a le perfecta actele necesare - atât pentru ieșirea din țară cât și pentru intrarea în Republica Moldova. Astfel, pentru certificatul de Covid-19 negativ și contractul de muncă se cereau între 50 și 90 de euro, iar pentru a nu fi plasat în autoizolarea obligatorie de 14 zile la intrare - încă 100 de euro”, informează CNA.

Ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții, în după-amiază zilei de ieri la punctele de trecere ale frontierei Giurgiulești-Galați și Leușeni-Albița,  iar ca urmare au reținut un angajat la IGPF și doi șoferi de pe cursa Moldova-Italia.

Acțiunile s-au desfășurat în mai multe cauze penale pornite pe faptul traficului de influență și a coruperii pasive.

Trei din cei patru bănuiți au fost plasați în izolator pentru 72 de ore și riscă închisoare de până la 10 ani, iar un polițist de frontieră este cercetat în stare de libertate.