Studiul de evaluare a impactului Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție a fost prezentat la sediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova. Volumul estimat al mitei, de 405 milioane de lei pe an, reprezintă doar o cifră identificată în urma sondajului, pe când valoarea reală a mitei anuale în ţara noastră e mult mai mare, precizează autorii cercetării. Potrivit răspunsurilor oferite de participanţii la sondaj, valorile mitei au variat între 100 de lei și 500 de mii de lei, în cazul agenților economici, și între 50 de lei și 8.000 de lei, în cazul oamenilor de rând. Chiar şi în aceste condiţii, populaţia şi mediul de afaceri nu văd o ieşire din situaţie, deoarece consideră că instituţiile statului nu întreprind acţiunile necesare. O altă îngrijorare este că averea agonisită ilegal nu este restituită în vistieria statului. Rezultatele studiului mai arată că 52 la sută din populaţie consideră că nivelul corupţiei a crescut în ultimul an, iar 31 la sută spun că a rămas la acelaşi nivel.

Marea majoritate, 83% dintre cetăţeni, spun că n-au încredere în justiţia din Republica Moldova, considerând că aceasta este influenţată de factori din afara sistemului, precum interesele politice.

Cel puțin jumătate din populație sau mediul de business declară că următoarele instituții sunt „destul de” sau „foarte corupte”: Parlamentul, Poliţia, Guvernul, instanțele de judecată, Serviciul Vamal şi formațiunile politice. La polul opus în răspunsurile populației se situează autoritățile publice locale, ONG-urile şi mass-media. Cercetarea a fost comandată de PNUD Moldova, în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei. Autoritățile de la Chișinău nu au comentat deocamdată rezultatele acestui sondaj.