image
Sursa foto: jurnal.md

CUC, o nouă întrunire la care Chișinăul cere, iar Tiraspolul se opune; Nicio schimbare a situației în regiune

O nouă întrunire a Comisiei Unificate de Control a avut loc joi, 1 decembrie, la Bender. Ca și la celelalte întruniri din ultimii ani, s-a discutat, dar fără soluții care ar influența situația oamenilor din regiune. Chișinăul cere eliminarea posturilor ilegale, dar Tiraspolul, respectiv Moscova, se opun.

La ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control convocată la Bender la 1 decembrie Comandamentul Militar Întrunit și-a prezentat raportul care reflectă situația în  Zona de Securitate pentru perioada 23-29 noiembrie curent, informează Delegația RM în CUC.

„În contextul menținerii abuzive a posturilor structurilor de forță transnistrene, au fost reluate discuțiile privind luarea unei decizii clare asupra problemei.Delegația Republicii Moldova a formulat propuneri concludente pentru proiectul deciziei care să asigure retragerea tuturor posturilor ilegale și personalului înarmat instalat abuziv în aria de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii”, se spune în comunicatul acestei structuri.

Totodată, în cadrul ședinței a fost abordată distribuirea unor informații vădit false în presa din stânga Nistrului despre o pretinsă „răpire” a unui cetățean în municipiul Bender, care ar fi fost pusă în discuție la reuniunea precedentă a Comisiei Unificate de Control. Delegația Republicii Moldova a deconspirat intențiile propagandistice și de dezinformare ale exponenților Tiraspolului care au scopul de a distrage atenția de la soluționarea problemelor stringente din Zona de Securitate. În adresarea semnată de membrii delegației Chișinăului se menționează că acțiunile polițiștilor dislocați în municipiul Bender se desfășoară în conformitate cu legislația Republicii Moldova și fără încălcarea principiilor stabilite în Acordul din 21 iulie 1992.

O nouă ședință de lucru a Comisiei a fost programată pentru 8 decembrie curent.

Noutăţile partenerilor

comentarii: