image
Sursa foto: Ekathimerini

Victoria lui Erdogan şi a partidului său în alegeri a fost oficializată

Înaltul Comitet Electoral din Turcia (YSK) a publicat miercuri rezultatele definitive ale alegerilor legislative şi prezidenţiale din 24 iunie, oficializând victoria preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi a partidului său, informează AFP.

Rezultate neoficiale, cvasi-identice celor anunţate miercuri, au fost deja publicate de YSK la câteva ore după închiderea secţiilor de votare.

Şeful statului turc a câştigat astfel oficial un nou mandat din primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu 52,59% din voturi, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, la Ankara, preşedintele YSK, Sadi Guven, scrie Agerpres.

Mult în urmă, candidatul Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Muharrem Ince, a obţinut 30,64% din voturi.

În parlament, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator) al lui Erdogan a obţinut 295 de locuri din totalul celor 600, iar aliatul său ultranaţionalist MHP a obţinut 49 de locuri. Împreună, cele două partide dispun de o majoritate ce le permite să controleze parlamentul.

La rândul lor, CHP şi aliatul său naţionalist de dreapta, partidul Iye ('Bun'), au obţinut 146 şi, respectiv, 43 de locuri.

Partidul Democrat al Poporului (HDP, prokurd) a obţinut 67 de locuri.

Noii parlamentari vor depune jurământul sâmbătă după-amiaza, în timp ce Erdogan va depune jurământul luni şi îşi va prezenta apoi noul guvern, pe care îl va conduce de acum în mod direct, în virtutea noului sistem adoptat de referendum în aprilie 2017 şi care a instaurat un sistem prezidenţial.

În acest nou cadru constituţional, postul de premier este de fapt suprimat şi toate puterile executive se află în mâinile preşedintelui ţării, care va putea de asemenea să guverneze prin decret.

Într-un raport preliminar, o misiune comună de observatori ai OSCE şi Consiliului Europei a deplâns absenţa 'de şanse egale' pentru candidaţi, în special în ceea ce priveşte acoperirea mediatică. Cu toate acestea, misiunea a subliniat că 'în ziua alegerilor, procedurile au fost în general respectate'.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: