image
Sursa foto: Facebook

Scurgeri de informaţii în cazul bărbatului snopit în bătaie până la moarte; Experţi: „Este o abatere gravă”

Imaginile de pe camerele de supraveghere ridicate de polițiști sau procurori în cazul Bejenari au apărut în exclusivitate la un portal de știri. Sursa mai scrie că a intrat în posesia cazierului judiciar al victimei, dar acest lucru este, potrivit experților, o abatere gravă, întrucât datele cu caracter personal sunt protejate de lege. Șeful Procuraturii municipale, Ștefan Șaptefraț, nu știe cum s-a făcut scurgerea de informații.

Codul de Procedură Penală prevede că imaginile video se ridică doar prin ordonanța procurorului sau a ofițerului de urmărire penală. Ștefan Șaptefraț afirmă că înregistrările video nu au fost trimise de la ei, întrucât probele sunt cercetate în cadrul unui dosar penal și s-ar afla sub taina anchetei. L-am întrebat pe Șaptefraț pe ce cale a obținut respectivul portal de știri cazierul judiciar, dacă acest document oferă date cu caracter personal și acces la baza de date a acestora au doar polițiștii. Șeful procuraturii municipale nu știe cum, cine și când.

Deși ne-a vorbit inițial de taina anchetei, ulterior Șaptefraț ne-a comunicat că apariția imaginilor nu constituie o taină.

Pe de altă parte, avocatul Asociației Promo-LEX Vadim Vieru afirmă că scurgerea de informații putea să aibă loc doar din cadrul procuraturii sau al poliției.

„Atât timp cât este urmărirea penală și aceste probe vor face parte din dosarul penal, având în vedere secretul urmăririi penale, nu trebuiau să fie difuzate. Ținând cont de faptul că aceste probe puteau să fie ridicate, inclusiv, care conțin date cu caracter personal, puteau fi ridicate de poliție sau de procuratură, evident scurgerea de informație a fost sau de la poliție sau de la procuratură. Cu certitudine nu este legal ca să fie transmis, chiar dacă este interes public, să fie transmis unui portal de știri”, spune avocatul.

Vadim Vieru precizează că astfel de documente sunt ținute în secret și de către avocați: „Însuși informația despre cazierul juridic dacă este adevărată, ea prezintă interes public, dar informația din ea sunt date cu caracter personal care de obicei autoritățile refuză vizualizarea lor, inclusiv, avocaților, dar aici pentru un portal de știri într-un mod miraculos ea apare”.

Politica editorială a portalului de știri a fost criticată de către alți colegi, potrivit cărora, mesajul transmis a fost realizat cu mai multe abateri deontologice. Printre acestea se numără scurgeri de informații irelevante pentru un articol de presă, nerespectarea vieții private și limbaj jurnalistic tendențios.

„În articol găsim sintagmele: nici părțile vătămate par să nu „fi rupt ușile de la biserică”; Frații Bejenari, cu un bogat „buchet” penal. Cu privire la stilul jurnalistic, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști recomandă: „Vom evita determinativele expresive, de obicei cu funcțiune de adjectiv, în special la redactarea știrilor. Un stil concis e mai eficient decât unul cu înflorituri”. Cu referire la separarea faptelor de opinii Ghidul de stil cu norme etice le recomandă jurnaliștilor să facă o distincție clară între informație și opinie, pentru a evita confuzia: „Știrile sunt fapte și date. Opiniile exprimă gânduri, idei, convingeri, judecăți de valoare ale ziariștilor sau ale mijloacelor de informare în masă. Vom insera opiniile într-un articol informativ doar din partea unei surse intervievate sau citate, dar niciodată din partea reporterului”, scrie mediacritica.md

De asemenea, experții Centrului pentru Jurnalism Independent au făcut referire la informațiile făcute publice despre cazierul juridic. Potrivit lor, Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști menționează: „Vom fi extrem de atenți atunci când ne confruntăm cu scurgeri de informații”. Experții au criticat și apariția inter-titlului „Soția lui Serghei Bejenari nu este soția lui”. Ei consideră că aceste informații nu oferă nicio valoare articolului de presă propriu-zis. Iar Codul deontologic al jurnalistului susține cu privire la viața privată: „Jurnalistul este dator să respecte dreptul la viață privată și demnitate al persoanelor”.

În urma unui incident din noaptea de 18 spre 19 mai, un tânăr a murit la Spitalul de Urgență, după ce a fost bătut fără milă de către un grup de sportivi K1. Este vorba despre Serghei Bejenari, în vârstă de 30 de ani. În urma acestui incident, au fost reținute două persoane - Mihai Pârgaru, care face parte din clubul deputatului PD Constantin Țuțu și Aurel Ignat, campion european la Muay Thai și medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de Muay Thai. Tot el este și deținătorul centurii de campion, în categoria de 85 de kg, după ce Constantin Țuțu și-a încheiat cariera sportivă. Atunci, Țuțu anunța că lasă centura pe mâna prietenului său, Aurel Ignat. Ambii au fost plasați în arest pentru 30 de zile.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: