image
Sursa foto: jurnal.md

Președintele CC a ieșit la rampă după scandalul convorbirii cu șeful statului; Cum justifică explicațiile date lui Dodon

Președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a ieșit astăzi în fața presei cu declarații privind convorbirea telefonică avută cu șeful statului, Igor Dodon, după ce Curtea a suspendat asumarea răspunderii de către Guvern.

„Am fost contactat de dl președinte Igor Dodon, care m-a întrebat care este esența juridică, dar, cel mai important, care sunt consecințele juridice ale acestei decizii. În condițiile extrem de grave și complicate ale stării excepționale în țară, eu am perceput acest apel telefonic ca o necesitate din partea șefului statului de a fi informat din prima sursă”, a declarat Țurcan.

„Discuții referitor la cine și cum a votat, de ce etc - n-au avut loc. Consider că toate interpretările și opiniile care au apărut, că cineva a cerut o explicație, a venit cu rugăminți sau că cineva s-a îndreptățit sau a cerut ceva sunt neîntemeiate. Au la bază tentă pur politică. Din acest motiv nu doresc să întâr (intru, n.r.) în discuții. Totuși, pe 13 aprilie, pentru înlăturarea oricăror suspiciuni și aluzii referitor la independența și imparțialitatea Curții, eu am decis să declar abținerea mea de examinarea acestui dosar”, a mai spus președintele CC.

Amintim că după ce joi, 9 aprilie, CC a suspendat legea pentru care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea, președintele Igor Dodon a declarat public a doua zi că l-a telefonat pe președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, și i-a cerut explicații, iar acesta i-ar fi divulgat și cum a decurs votul plenului CC.

Noutăţile partenerilor

comentarii: