image
Sursa foto: Gov.md

Chișinăul dă asigurări că militarii din Talmaza vor fi retrași imediat după carantină; Tiraspolul nu oferă nicio explicație

Instituirea stării de carantină în s. Talmaza, raionul Ștefan Vodă, sat amplasat în zona de securitate, a fost unul din subiectele discutate între copreședinții Comisiei Unificate de Control. Despre aceasta a ținut să anunțe imediat după instituirea stării de carantină la Talmaza, Biroul de Reintegrare de la Chișinău.

Pe site-ul instituției a fost afișat un comunicat în care responsabilii de la Reintegrare dau asigurări că imediat după ridicarea regimului de carantină „personalul care asigură măsurile de carantină” - polițiștii și militarii - „vor fi retrași din zona de securitate”.

În același timp Biroul de Reintegrare nu suflă nici un cuvânt despre instituirea celor 27 de posturi militare ilegale de către autoritățile neconstituționale de la Tiraspol, în jurul localităților Cocieri și Molovata Nouă, nu explică de ce nu este abordat acest subiect în cadrul CUC și când vor fi retrase aceste entități militare care fac și mai dificilă viața oamenilor din regiune.

Potrivit comunicatului de presă afișat pe site-ul instituției, delegația moldovenească în Comisia Unificată de Control a înaintat un demers celorlalți copreședinți ai delegațiilor Federației Ruse și Transnistriei, precum și Misiunii OSCE în Republica Moldova cu privire la măsurile adoptate în contextul carantinei instituită în localitatea Talmaza, aflată în Zona de Securitate.

Regimul de carantină a început de pe 9 aprilie, curent. Hotărârea a fost luată având în vedere că în localitatea cu aproape 7 mii de locuitori au fost confirmate mai multe cazuri de COVID-19.

„În data de 8 aprilie curent, noile măsuri aplicate în localitatea Talmaza au fost coordonate între copreședinții CUC. S-a stabilit că după ridicarea regimului de carantină, personalul care asigură măsurile de carantină va fi retras din Zona de securitate.

Delegația Republicii Moldova în CUC își onorează obligațiunile sale în corespundere cu cadrul legal”, se mai spune în comunicatul afișat pe site-ul Biroului de Reintegrare.

Anterior atât autoritățile locale din Moldovata Nouă și Cocieri, cât și reprezentanții asociației Promo-Lex și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu numeroasele posturi militare apărute în jurul acestor localități.

Pe drumurile principale, aceste blocaje sunt constituite din reprezentanți ai așa numitului „serviciu de grăniceri”, care circulă liber. Iar pe drumurile adiacente, blocajele sunt formate din blocuri de beton, grămezi de pământ sau alte impedimente create artificial pentru a nu admite circulația.

Reprezentanții Promo-Lex au atras atenția că locuitorii acestei regiuni au temerea rezonabilă că instalarea arbitrară, menținerea nejustificată și de lungă durată a acestor posturi de control, riscă să ciopârțească și mai mult localitățile Cocieri și Corjova. Or, prin aceleași metode, regimul de la Tiraspol a amplasat în trecut posturi de control și în alte regiuni ale zonei de securitate.

Promo-Lex a solicitat Guvernului și CUC să identifice urgent posibilități de lichidare a acestor obstacole. Până la momentul actual atât autoritățile de la Chișinău, cât și reprezentanții CUC nu au oferit nicio explicație vizavi de încălcările comise de autoritățile neconstituționale de la Tiraspol.

Noutăţile partenerilor

comentarii: