image
Sursa foto: Privesc.eu

Votul pentru vectorul european în Constituție, AMÂNAT: „Sunt jocuri ale celor care și-au bătut joc de visul pro-UE”

Votul pentru proiectul privind modificarea Constituției, astfel ca sintagma „integrare europeană” să fie inclusă în Legea Supremă, a fost amânat pentru săptămâna viitoare. Și asta pentru că majoritatea parlamentară nu ar fi avut un număr suficient de voturi pentru amendarea Constituției, adică două treimi.

După ce fracțiunile PLDM și PL au anunțat că proiectul este unul electoral și că nu-l vor susține, speakerul Andrian Candu a anunțat că proiectul va fi supus votului săptămâna viitoare.

„Suntem adepții înflăcărați ai integrării în UE și vom depune maxim efort pentru realizarea acestui deziderat, fără să ne aliniem jocurilor celor care au transformat proiectul de succes și visul proeuropean în bătaie de joc”, a declarat liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu.

„Intenția este bună, dar nu e propusă de cine trebuie”, a spus și liderul PL, Mihai Ghimpu.

Modificarea Constituției nu reprezintă o garanție că Republica Moldova își va respecta angajamentele asumate în Acordul de Asociere, ci o acțiune electorală, au declarat deputații din PLDM și PL.

„Partidul de la guvernare nu face altceva decât ultima încercare disperată de a atrage o parte din alegătorii de dreapta. Dacă nu e adoptată această lege, niciunul din ei nu se va întrista. Dimpotrivă, vor folosi situația ca un mijloc de defăimare a celor care au îndrăznit să aibă altă opinie. Demult nu mai sunteți credibili. Ieri pro-Moldova, azi pro-Europa. Tot ce înseamnă integrarea europeană este stipulat în Acordul de Asociere. Puneți-l în practică, Faceți reforme, lăsați show-urile de marți, devin din ce în ce mai penibile. Suntem adepții înflăcărați ai integrării UE și vom depune maxim efort pentru realizarea acestui deziderat, fără să ne aliniem jocurilor celor care au transformat proiectul de succes și visul proeuropean în bătaie de joc”, a declarat liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu.

„În iulie 2014 Parlamentul a votat Acordul de Asociere. Am uitat ce înseamnă acest document. Este cartea sfântă pentru integrarea europeană. El stabilește și cooperarea instituțională. La orice diagnoză care vine de la UE, spuneți că e politizată. Asta înseamnă o încălcare a Acordului de Asociere. Acolo e clar stipulat cum trebuie să fie cooperarea dintre noi și instituțiile europene. Primim aceste comunicate instituționale, le ignorăm: alegeri se anulează, cetățeni se expulzează, etc. Este o acțiune electorală care nu aduce nici un fel de garanții”, a adăugat liberal-democratul Vadim Pistrinciuc.

„Citez din rezoluția Parlamentului European: „Puterea judecătorească este extrem de coruptă, instituțiile cheie sunt subordonate liderului PD”. Este în învinuire adusă guvernării, majorității parlamentare, dvs. personal privind uzurparea puterii de stat. Cum o să înțeleagă cetățenii care așteaptă de la noi realizarea dezideratului democrație, stat de drept, respectarea drepturilor omului? Această propunere ar fi marșul lui Mendelssohn la funeraliile democrației din RM. De ce nu realizăm Acordul de Asociere, dar înscriem vectorul european în Constituție?”, l-a întrebat deputatul PLDM Iurie Țap pe speakerul Andrian Candu, care a prezentat proiectul de la tribuna centrală a Parlamentului.

„PD și guvernarea cumva se vor descurca cu mesajele venite de la Bruxelles. Da, este adevărat, se fac greșeli, dar e inclusiv din cauza sistemului creat mulți ani de zile cu ajutorul PLDM. În cea ce ține de uzurpare, azi nu discutăm despre asta. Nu este Constituția PD, este Constituția RM”, a explicat Candu.

„Vreți să ne atrageți într-un joc geopolitic preferat al liderului de partid. Nu manipulați cetățeanul. Vreți să vă mențineți cât mai mult la putere pentru a vă îmbogăți”, a spus și liberal-democrata Maria Ciobanu.

„În care stat membru al UE, un partid cu 19 mandate, ajunge la o majoritate parlamentară. Nu înseamnă asta că s-a compromis alesul poporului în fața celui care l-a ales?”, a intervenit liderul PL Mihai Ghimpu.

„Ați fost martor la discuțiile când a fost formată coaliția în ianuarie 2016. Știți foarte bine că PD și PL au făcut o invitație către toți deputații din Parlament să facă parte din coaliție pentru a salva țara. Vă amintiți de cei 10 mii de oameni care erau afară din partide extremiste. Mă bucur foarte mult că s-au găsit deputați din diferite alte fracțiuni care au decis să se alăture majorității parlamentare. Le mulțumesc colegilor că au decis nu ușor să facă parte din această coaliție”, a spus Andrian Candu.

Și comuniștii i-au amintit lui Candu de Rezoluția Parlamentului European. „Asta nu e normă juridică. Dacă se hotărăște în așa fel, e normă ideologică, nu juridică. RM nu poate fi izolată, dar asta nu e neapărat indicat în Constituție. De ce vreți lișnii raz paliznuti kogo-to? De ce nu ați făcut acest lucru cu doi ani în urmă? Nu vedem cadrul juridic în acest proiect”, a criticat liderul PCRM Vladimir Voronin.

„Citesc din Rezoluția deputaților europeni: „având alegeri incorecte și o justiție imparțială, RM este capturată de interese oligarhice”. Când sunteți sincer, când guvernați țara sau când veniți cu propuneri care sunt o mită pentru Parlamentul European să fie mai blând la ceea ce faceți cu poporul moldovenesc?”, a întrebat deputatul PCRM, Elena Bodnarenco.

„Suntem sinceri când facem ca cei care au pensii să aibă o pensie mai mare, când tinerele familii își obțin prima locuință. Poate sunt forțe politice în UE care au motive să critice pe alocuri guvernarea. Dar nu vorbim de modificarea Constituției pentru guvernarea actuală”, a fost răspunsul lui Andrian Candu.

Speakerul nu a ezitat să atace din nou eurodeputații. „Nu exclud că sunt oameni cinici în Parlamentul European”, a spus finul lui Plahotniuc.

Cum era și de așteptat, socialiștii s-au declarat împotriva vectorului european al Republicii Moldova și au părăsit ședința Parlamentului încă la etapa luărilor de cuvânt.

Potrivit proiectului, Preambulul Constituției se completează cu următorul alineat: „respectând aspirațiile de integrare europeană a țării și promovând orientarea Republicii Moldova spre spațiul valoric democratic european”.

Totodată, este introdus un articol nou „Integrarea europeană”: (1) Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a țării. (2) Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale UE se stabilește de Parlament prin lege organică”.

Proiectul legii pentru modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova (preambul, art.1, art.8'1... by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: