image
Sursa foto: AFP

Talibanii au folosit gaze lacrimogene și au lovit femeile care protestau în Kabul; Imaginile violențelor, făcute publice

Femeile afgane au protestat iar la Kabul pentru a-şi susţine drepturile şi a cere egalitate, justiţie şi democraţie, iar manifestația a degenerat și a dus la scene violente. Mai multe imagini video difuzate de stațiile TV locale au arătat scene haotice la demonstrația desfășurată la Kabul, iar pe rețelele sociale au fost publicate fotografii cu femei care au spus că au fost bătute de talibani.

Activistele au astăzi organizat un protest în apropierea palatului prezidenţial, purtând bannere pe care scria "Nu suntem femeile anilor 1990".

Scenele violente au avut loc atunci când protestatarele au fost întâmpinate de forţe de securitate ale talibanilor.Femeile puteau fi văzute tuşind, semn că au fost folosite gaze lacrimogene. Alte manifestante au spus că au fost bătute.

Cel puţin o femeie a fost rănită, potrivit jurnaliştilor care au distribuit imagini cu o una dintre ele având o rană sângerândă la cap.

"Se pare că protestele civile şi politice nu mai sunt permise", a scris jurnalistul afgan Zaki Daryabi pe Twitter, postând imagini video ale scenei.

Femei afgane au demonstrat în ultimele două zile la Kabul pentru a-şi susţine drepturile şi a cere egalitate, justiţie şi democraţie.

Talibanii au susținut în repetate rânduri că vor respecta drepturile femeilor în conformitate cu interpretarea pe care ei o dau învăţăturilor islamice.

Un lider taliban, Shir Mohammad Abbas Stanekzai, a afirmat marţi la BBC că nu crede că în noul guvern vor intra femei în funcţii înalte, însă aceasta vor avea un rol, scrie digi24.ro

Când talibanii s-au aflat la putere în anii 1990, femeile erau obligate să poarte veşminte care să le acopere integral şi nu li se permitea să iasă din casă fără un însoţitor bărbat din familie. În plus, femeile nu aveau voie să meargă la şcoală sau să aibă un loc de muncă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: