image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Chicu, acuzat că ar putea lipsi RM de 30 de milioane de euro; „Apără fundația care îi face campanie electorală lui Dodon”

PSRM nu a înaintat amendamente la proiectul de lege cu privire la ONG-uri. Iar prin criticile lansate la adresa opoziției și a proiectului respectiv, premierul Ion Chicu apără de fapt dreptul fundației „Din suflet” a Galinei Dodon de a face campanie electorală pentru Igor Dodon. Opinia aparține deputatului PAS Sergiu Litvinenco.

Acesta a precizat într-un comentariu plasat pa pagina sa de facebook că socialiștii nu au propus niciun amendament la proiectul de lege al ONG-urilor. O singură propunere a existat și a fost înaintată de Vasile Bolea. Deputatul socialist a propus ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021, adică după alegerile prezidențiale.

„Niciun alt amendament care ar fi în măsură să scoată normele care, după cum spun ei, sunt „împotriva intereselor naționale”, nu a fost înaintat” a menționat deputatul PAS.

În context Litvinenco l-a îndemnat pe premierul Ion Chicu să renunțe la ideea de a susține fundația condusă de Galina Dodon.

„Poate e cazul totuși să renunțe să promoveze cu tot dinadinsul dreptul acestei fundații de a finanța campania electorală a lui Igor Dodon. Pe această cale el poate să lipsească RM și cetățenii ei de 30 de milioane de euro, atât de necesari în aceste vremuri grele”, a mai spus Litvinenco.

Amintim că votarea acestei legi este una dintre condițiile înaintate de UE pentru a oferi o nouă tranșă a creditului macrofinanciar RM.

Proiectul de lege referitor la ONG-uri a fost aprobat de Guvernul Filip încă în anul 2018 și a fost votat de Parlament în prima lectură.

Articolul 6 alin. 4, din acest proiect de Lege, care cel mai probabil nu convine socialiștilor, prevede că „Organizația necomercială nu poate susține material sau nu poate presta gratuit servicii partidelor politice și organizațiilor social-politice. Organizațiile necomerciale constituite de partidele politice și organizațiile social-politice pot presta gratuit servicii partidelor politice și organizațiilor social-politice în scopul consolidării capacităților organizaționale ale acestora”.

Punctul 5 din același articol prevede că: „În perioada campaniei electorale, organizația necomercială nu poate susține material sau nu poate presta gratuit servicii concurenților electorali sau nu poate face agitație electorală”.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a menționat anterior că acest Proiect de lege corespunde tuturor standardelor europene, iar cel existent nu mai corespunde nici măcar cerințelor noului Cod Civil.

Slusari s-a întrebat de ce atunci când deputații PSRM pleacă in corpore la Duma de Stat, fiind finanțați din contul Federației Ruse, acest lucru nu este perceput ca o imixtiune în treburile statului. Atunci însă când vin banii din Bahamas pentru a finanța campania electorală a lui Igor Dodon, nu e considerată o ilegalitate, iar dacă ONG-urile fondate de partide vor avea dreptul să consulte gratuit aceste formațiuni politice, devine, brusc, o mare problemă. Potrivit lui, pe această cale președintele Igor Dodon își dorește perpetuarea finanțării pe cale obscură a partidelor politice.

Vineri, 29 mai, proiectul de lege a fost criticat de șeful statului care a declarat că nu-l va promulga, iar azi premierul, Ion Chicu, a venit cu noi acuzații menționând că prin acest proiect opoziția dorește „lichidarea statalității RM”.

Amintim că săptămâna trecută Asociația „Promo-Lex” a dat publicității un raport de monitorizare a finanțelor partidelor politice pentru anul 2019. Potrivit raportului, trei fundații și un SRL: „EDELWEISS”, asociată PDM, Fundația de Binefacere „Din suflet”, asociată PSRM, Magazinele Sociale și Asociația „Pentru Orhei”, asociate Partidului Șor și Fundația „Renato Usatîi”, asociată Partidului Nostru au cheltuit în 2019 cel puțin 2, 7 milioane de lei. Niciun partid afiliat acestor entități însă nu au raportat la CEC costurile aferente activității de promovare a partidelor obținute din activitățile de caritate a acestor fundații..

Noutăţile partenerilor

comentarii: