Breaking News

image
Sursa foto: 26 aprilie 1986, cel mai mare accident nuclear din istorie a avut loc la Cernobîl. Foto: AKG / Profimedia

Explozia de la Cernobâl nu a fost primul incident de la centrala nucleară din Ucraina: Documente noi

Explozia din aprilie 1986 de la Cernobâl nu a fost primul incident care a avut loc la centrala nucleară din nordul Ucrainei, potrivit unui volum publicat luni, bazat pe documente declasificate de serviciul de informații de la Kiev.

Explozia din aprilie 1986 de la Cernobâl nu a fost primul incident care a avut loc la centrala nucleară din nordul Ucrainei, potrivit unui volum publicat luni, bazat pe documente declasificate de serviciul de informații de la Kiev.

Volumul în care apar aceste noi informaţii, intitulat „Dosarul KGB despre Cernobîl. De la construcţie până la accident”, a fost prezentat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) în colaborare cu Institutul memoriei naţionale al ţării, potrivit Agerpres, care citează EFE şi Interfax-Ukraina.

„Printre documentele incluse în acest volum figurează rapoarte cu privire la alte accidente produse înainte de aprilie 1986 şi transcrierea comunicărilor telefonice din noaptea de 26 aprilie”, data dezastrului, indică SBU într-un comunicat.

Volumul mai conţine informaţii despre începerea anchetei asupra catastrofei, precum şi date despre începutul construirii sarcofagului de protecţie deasupra reactorului avariat.

Prezentarea volumului a avut loc în zona de excludere de lângă centrală, fiind difuzată online pe site-ul Institutului memoriei naţionale al Ucrainei.

Potrivit preşedintelui institutului, Anton Drobovici, materialele declasificate - în limba ucraineană - oferă detalii suplimentare despre tragedia din 1986 şi dezvăluie premise care au anticipat catastrofa şi care au fost ascunse de autorităţile sovietice.

„Aceasta va permite umanităţii să-şi lărgească accesul la adevăr despre crimele unui regim totalitar şi să tragă învăţăminte corecte”, a menţionat Drobovici.

Volumul cu privire la Cernobâl cuprinde în total 229 de documente, dintre care multe sunt publicate pentru prima oară.

Potrivit datelor oficiale, explozia produsă la reactorul nr.4 al centralei de la Cernobîl la 26 aprilie 1986 a dus la dispersarea a circa 200 de tone de materiale cu o radioactivitate de 50 de milioane de curie, echivalentul a 500 de bombe atomice similare celei folosite la Hiroshima.

CernobâlCernobâl

Citeşte mai mult despre

comentarii: