image
Sursa foto: MSMPS

Uitată de Ministerul Sănătății, nu și de colegi; Cine-i cel de-al 43-lea lucrător medical decedat de Covid

Ex-ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a atenționat ieri într-o postare că Ministerul Sănătății nu oferă o cifră reală despre cadrele medicale care și-au pierdut viața în lupta cu Covid-19. Unul din medicii care s-au dedicat acestei meseriitimp de 60 de ani este medicul terapeut, Maria Andoni. Femeia s-a îmbolnăvit pe data de 2 octombrie și a decedat pe patul de spital peste nouă zile, la 11 octombrie. Ministerul Sănătății nu a specificat că este vorba de un medic care a muncit până în ultima zi.

În informația prezentată de Ministerul Sănătății la 12 octombrie, se menționa că a decedat o femeie cu vârsta de 80 de ani, din municipiul Chișinău, care a fost internată la data de 06 octombrie, la spitalul „Sf. Arh. Mihail”. Femeia suferea și de alte boli.

„Ministerul nu consideră necesar ca Maria Andoni să fie menționată ca lucrător medical chiar dacă certificatul dumneaei de concediu medical este finisat cu constatarea „deces” în urma complicațiilor Covid-19. De ce procedați așa? Ca să îmbunătățiți statisticile? E vorba de memoria unui lucrător medical răpus la datorie. Cifra de 42 de lucrători medicali decedați la datorie anunțată de Ministerul Sănătății nici pe departe nu corespunde cu cea reală ”, a menționat Ala Nemerenco.

Solicitată de Jurnal.md, Elena Bogoeva, directorul liceului teoretic „Petru Movilă” din orașul Chișinău, ne-a informat că medical Maria Andoni a activat la această instituție timp de 13 ani, din 2007 până pe data de 2 octombrie 2020. Totodată ea a mai activat la AMT Botanica și Policlinica nr. 11.

„Medicul a avut o soartă grea. Copilăria și-a petrecut-o la casa de copii. După ce a absolvit școala a studiat la colegiul medical din Cahul și un timp a activat în calitate de soră medicală. Ulterior a fost înmatriculată la universitatea de medicină din Irkutsk și a ajuns medic terapeut. A activat în mai multe instituții medicale din or. Chișinău. Era plină de energie, comunicativă și era un medic foarte bun, la care apelam atât părinții, cât și profesorii”, ne-a spus directorul liceului.

După ce Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a interzis aflarea persoanelor cu vârsta trecută de 63 de ani în afara domiciliului și în spațiile publice fără un motiv întemeiat, un profesor ajuns la pensie de la liceul „Petru Movilă” și-a dat demisia. „Am discutat și cu doamna Maria Andoni. Ea însă ne-a spus că este medic, se protejează și că a decis să-și continue activitatea în pofida riscurilor. În septembrie, curent, a perfectat toate documentele, a întreprins toate acțiunile menite să prevină și să protejeze copiii și profesorii de această infecție. Nu știm în ce circumstanțe s-a molipsit și regretăm pierderea ei”, ne-a mai spus Elena Bogoeva.

La momentul actual, la liceul „Petru Movilă” sunt șase angajați infectați cu Covid-19. Unii dintre ei s-au infectat înainte de a se îmbolnăvi medicul Maria Andoni, alții – după. „Nu credem însă că medicul s-a infectat pe teritoriul instituției noastre de învățământ. A interacționat foarte puțin cu angajații de aici” a mai spus șefa instituției.

Cât despre scăparea comisă de Ministerul Sănătății, profesorii de la liceu, consideră că acest lucru s-a întâmplat deoarece Maria Andoni figura pe moment ca angajat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Am telefonat și la Asociația Teritorială Medicală Botanica, unde a activat în calitate de medic terapeut Maria Andoni, dar am fost informați că medicul s-a transferat la Policlinica nr.11. Angajații de aici ne-au spus că medicul, la momentul îmbolnăvirii, nu mai activa la această instituție.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: