Comisia anticorupţie din Malaezia a afirmat că a obţinut reţinerea lui Najib Razak în cadrul anchetei sale privind scandalul legat de fondul 1MDB şi "transferarea a 628 milioane de dolari în contul său personal", potrivit unui comunicat.

Najib a suferit o înfrângere surprinzătoare în alegerile legislative de pe 9 mai în faţa fostului său mentor, Mahathir Mohammad, în vârstă de 92 de ani, care l-a atacat fără întrerupere pe tema scandalului de corupţie.

În săptămânile dinaintea alegerilor, autorităţile malaeziene au confiscat de la reşedinţele private ale lui Najib aproape 300 de milioane de dolari în bani lichizi, bijuterii, ceasuri, genţi şi alte articole de lux.

După ce a pierdut puterea, Najib Razak a fost reţinut pentru scurt timp pentru acuzaţii de presupusă deturnare a circa 10 milioane de dolari de la societatea publică 1Malaysia Development Berhad (1MDB), creată de Najib la scurt timp după preluarea mandatului în 2009 şi care acum are datorii în valoare de 10 miliarde de euro.

Arestarea sa de miercuri este însă legată direct de una dintre cele mai grave acuzaţii împotriva sa în acest scandal, şi anume transferarea unor sume mari de bani în contul său bancar înainte de alegerile din 2013.

Najib Razak va fi adus joi în faţa unui judecător şi va fi inculpat în baza acestor acuzaţii, a anunţat comisia anticorupţie.