image
Sursa foto: dse.md

IGSU a demarat Campania de prevenire a intoxicaţiilor cu bioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a demarat Campania de prevenire a intoxicaţiilor cu bioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului.

În acest sens salvatorii vin cu recomandări pentru persoanele care produc vin de casă pentru a evita riscul intoxicaţiilor şi pierderile de vieţi omeneşti.

Acţiunile angajaţilor IGSU au menirea de a-i informa pe gospodari, dar şi de a-i preveni despre eventuale riscuri în cazul în care procesul de fermentarea are loc în spaţii închise.

Salvatorii merg prin gospodăriile particulare şi atenţionează localnicii despre măsurile care trebuie întreprinse pentru a evita tragediile.

În acest context, IGSU îndeamnă cetățenii să fie foarte prudenți, în perioada fermentării vinului. Pentru a evita cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, acumulat în beciurile proprii, specialiştii recomandă ca oamenii să nu intre în încăperile unde se fermentează vinul dacă acestea nu sunt dotate cu ventilație corespunzătoare.

Mai mult, este recomandat ca procesul de fermentare să fie petrecut în încăperi deschise sau la aer liber. Persoanele sunt rugate să verifice cantitatea de oxigen din încăpere în care se acumulează gaze în urma fermentării vinului.

Cea mai simplă metodă de a verifica prezența oxigenului într-o încăpere este prin aprinderea unei lumânări. Lumânarea stinsă, înseamnă lipsa de oxigen. În acest caz oamenii sunt rugați să părăsească imediat încăperea. Salvatorii îndeamnă oamenii să anunţe apropiații că intenționează să intre într-o astfel de încăpere. In cazul in care exista deja o victimă este importanta apelarea imediata la serviciile de urgența, pentru ajutorul calificat. O persoană intoxicată cu dioxid de carbon poate fi salvată, dacă este scoasă imediat din mediul toxic la aer curat.

În situații de risc oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112. Campania de prevenire a intoxicaţiilor cu bioxid de carbon se va desfăşura pe toată perioadă de producere a vinului.

Potrivit datelor IGSU de la începutul perioadei de fermentare, în anul 2019 au avut de suferit trei persoane dintre care două au decedat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: