image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Terguță: „Pericolul cel mai mare pe care noi acum nu vrem să-l vedem este în Găgăuzia, nu în Transnistria”

Republica Molova se confruntă de mai bine de jumătate de an cu o serie de crize, iar pe lângă acestea, riscurile de securitate pentru țara noastră complică și mai mult bunul mers al lucrurilor. Și deși în spațiul public se vehiculează constant ideea că adevăratul pericol pentru RM se ascunde în Transnistria, jurnalistul Ion Terguță consideră că riscurile de ordin major sunt în sud, în Găgăuzia. Declarațiile au fost făcute în platoul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Jurnalistul este de părere că pericolul maxim pentru țara noastră, astăzi, nu este în est, ci în sud, iar riscurile se concentrează, de fapt, în Găgăuzia, și nu în Transnistria. Terguță face asociere cu tactica de a surprinde adversarul, la care au făcut apel și ucrainenii, de altfel, după ce pe parcursul verii au anunțat constant că vor relua luptele la Herson, iar în septembrie au demarat o contraofensivă de succes la Harkov.

Acesta crede că există și în RM aceleași riscuri, întrucât Chișinăul își focusează atenția asupra Transnistriei, refuzând să remarce pericolele care sunt cu adevărat prezente în Găgăuzia.

„Eu insist că noi suntem, totuși, în război, iar instrumentele juridice tac atunci când vorbesc armele. Vreau să vă amintesc altceva: ucrainenii au vorbit toată vara despre ofensivă în sud, la Herson, dar în septembrie au lovit la Harkov. Una din tacticile militare este modalitatea de a surprinde inamicul. Asta au făcut ucrainenii. Eu nu cred că pericolul mare pentru Republica Moldova este în Transnistria. Pericolul mare pentru Republica Moldova este în Găgăuzia. Asta nu înseamnă că Transnistria nu va implicată, dar pericolul cel mai mare pe care noi acum nu vrem să-l vedem este în Găgăuzia, nu este în Transnistria. În Transnistria noi știm ce se face, știm că există trupe, știm că există armament, știm că oamenii ăștia parțial nu vor să lupte, știm că ucrainenii sunt gata, păstrând acolo 10.000 de militari, în orice moment gata să intervină. Dar pericolul nu este în Transnistria”, a afirmat Fostul secretar al Plaftformei Da, Ion Terguță.

Potrivit spuselor acestuia, ceea ce constituie cu adevărat un risc la adresa securității Republicii Moldova este sudul, adică UTA Găgăuzia, întrucât acolo există deja un referendum făcut, prin care cetățenii și-au exprimat dorința de a adera la Federația Rusă.

Iar Rusia, pe modelul așa-ziselor „referendumuri” pe care încearcă să le mimeze acum în Ucraina, ar putea pretinde la rezultatele celor realizate acum câțiva ani în Găgăuzia, în scopul amplificării tensiunilor.

„Vreau să vă amintesc un lucru pe care Rusia acum îl folosește în mod ostentativ: referendumurile prin care încearcă să înglobeze în teritoriul său pământuri străine, sub forța armelor în Herson și Zaporojie, cu Lugansk și Donețk să admitem că există o altă treabă, că e o situație mai veche. Dar noi, domnilor, avem două referendumuri gata făcute: în Găgăuzia, prin care și-au demonstrat dorința lor de a deveni parte a Federației Ruse și exact la fel în Transnistria. Ce se va întâmpla în momentul în care Rusia va lua în considerare aceste două referendumuri? Și dacă mergem prin absurditate în continuare, vom ajunge la niște scenarii absolut nebunești. În război, toate armele sunt posibile. Asta este o modalitate de a tensiona lucrurile și de a le împinge pănă la limita imposibilului”, și-a argumentat jurnalistul punctul de vedere.

Noutăţile partenerilor

comentarii: