image
Sursa foto: facebook.com/dinu.plingau

Dinu Plângău, despre candidații înaintați de Parlament la Curtea Constituțională: „S-a produs un complot”

„Un complot asupra independenței justiției”, astfel a calificat deputatul Dinu Plângău rezultatele concursului de selectare a candidaților pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Parlamentului, în urma căruia au fost aleși Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu.

„În calitate de membru al comisiei de selectare a candidaților pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională îmi exprim dezacordul față de obiectivitatea concursului organizat și evaluărilor candidaților. Ieri, 24 iulie, Comisia Juridică, Numiri și Imunități a organizat un concurs (în premieră pentru Republica Moldova) de selectare a candidaților la funcția de judecători la CCM din partea Parlamentului Republicii Moldova. Am analizat 15 profiluri ale diferitor candidați. Procesul de selectare s-a axat în exclusivitate pe profesionalismul candidaților și s-a exclus, spre regretul meu, alte două criterii nu mai puțin importante care urmau să stea la baza selectării candidaților, cum ar fi meritocrația și integritatea persoanelor. În procesul de selectare s-a văzut în mod clar o determinare de a facilita anumiți candidați și a discredita alții, chiar dacă aveau o pregătire profesională identică. Nu recunosc obiectivitatea evaluărilor făcute ieri și constat că s-a produs un complot asupra independenței justiției, analizând procesele care au avut loc în complexitatea lor”, afirmă Dinu Plângău.

„Ieri s-au produs trei lucruri grave care au stagnat procesul de reformare a instituțiilor statului. Totul a început cu restabilirea lui Ion Druță la șefia Curții Supreme de Justiție, după care a urmat vicierea concursului de selectare a candidaților la Curtea Constituțională și procesul s-a încheiat cu emiterea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale pe uzurparea puterii în stat, emisă de procurorul interimar, Igor Popa. În această ordine de idei, reiterez necesitatea evaluării tuturor candidaților la funcția de judecători ai Curții Constituționale după trei criterii: integritate, profesionalism și meritocrație”, mai spune deputatul.

Dinu Plângău a mai spus că în cadrul ședinței următoare a Parlamentului va solicita punerea în aplicare a Hotărârii Parlamentului cu privire la starea de captivitate a statului. „Să acționăm dur față de situația creată artificial, altfel, riscăm să oprim procesul de reformare a justiției având o rezistență enormă din partea unor procurori și judecători. Riscăm să ajungem în capcana baronilor controlați de Plahotniuc care mențin controlul asupra organelor de drept din RM”, a punctat Dinu Plângău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: