image
Sursa foto: constcourt.md

Mașini de lux și milioane în conturi: Veniturile și achizițiile judecătorilor Curții Constituționale în 2018

Unii judecători ai Curții Constituționale și-au cumpărat în 2018 automobile de lux pentru care au achitat sute de mii de lei, iar alții au primit în posesie bolizi de milioane. În același timp, jumătate din membrii Curții nu au achiziționat nimic anul trecut.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au analizat declarațiile de avere și de interese ale judecătorilor de la CC depuse pentru anul 2018 și au aflat ce câștiguri au obținut magistrații, care este mărimea conturilor din bănci ale acestora şi cât au cheltuit pentru mijloacele de transport.

Range Rover de un milion și jumătate și Mercedes de 500 de mii

Fostul deputat Artur Reșetnicov, care a fost numit judecător la Curtea Constituțională în decembrie 2018, a menționat în declarația de avere pentru anul trecut un bolid nou. Este vorba despre un Range Rover Sport nou-nouț, în valoare de 1,5 milioane de lei, pe care îl are în posesie. Veniturile familiei Reșetnicov în 2018 se cifrează la 1.918.651‬ de lei și sunt alcătuite din salariul judecătorului (obținut din activitatea de parlamentar a acestuia), onorariile soției sale din serviciile notariale, indemnizații și locațiunea bunurilor imobile. La bancă magistratul păstrează circa 33.500 de euro și 88 de mii de lei.

Un alt judecător al Curții, Veaceslav Zaporojan, a avut în 2018 un salariu de 270 de mii de lei și o pensie de 177 de mii (adică 14.750 de lei pe lună). Alte peste 111 mii de lei le-a adunat de pe urma acitivităților didactice. Soția lui Veaceslav Zaporojan lucrează la Universitatea de Stat din Moldova, de unde a luat un salariu de 47 de mii de lei. Potrivit declarației de avere și interese personale, în 2018 magistratul a vândut un bun cu 80 de mii de lei, fără a specifica despre ce bun este vorba. Tot anul trecut judecătorul a intrat în proprietatea unui Mercedes fabricat în 2015, pentru care a scos din buzunar 510 mii de lei.

Un nou automobil, mai exact un Hyunday Santa Fe, la fel fabricat în 2015, și-a cumpărat anul trecut, contra sumei de 250 de mii de lei, și judecătorul Corneliu Gurin. Asta după ce și-a vândut BMW-ul 320 D cu numai 30 de mii de lei. În 2015, Gurin își estima autoturismul la 195 de mii de lei. Pe portalurile de anunțuri un automobil de același model, cu același an de fabricare, poate fi cumpărat cu sume între trei și cinci mii de euro, în funcție de dotări și de starea mașinii. În declarația de avere și interese personale pentru 2018, judecătorul a mai trecut venituri de 334 de mii de lei din onorariile pentru serviciile de avocat și consultanță juridică, 116 mii de lei drept remitențe/rambursarea datoriei anterioare, precum și salariul soției, angajată la ANRCETI, în mărime de 244 de mii de lei. La bancă, judecătorul păstrează circa 461 de mii de lei.

Venituri de milioane, zero achiziții

Președintele Curții Constituționale, Mihail Poalelungi, a avut anul trecut un venit de peste un milion de lei. Veniturile sunt formate din salariul de șef al Curții Supreme de Justiție și indemnizațiile obținute după ce și-a dat demisia în luna martie 2018 (587 de mii de lei), precum și din salariul de președinte al Curții Constituționale (367 de mii de lei). Soția sa a avut anul trecut venituri salariale de 244 de mii de lei. Alte 84 de mii de lei au venit din activitatea didactică a magistratului, care predă la Institutul Național al Justiției, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Studii Europene, Universitatea Liberă Internațională și la Academia de Administrare Publică. Pe deasupra, Poalelungi a avut în 2018 și o pensie de 16.300 de lei pe lună. În conturi și depozite bancare Mihai Poalelungi păstrează circa 84 de mii de lei și 353 de mii de euro. În 2018, președintele Curții Constituționale nu a făcut nicio achiziție importantă.

Un alt judecător al Curții, Aurel Băieșu, a avut în 2018 un salariu de circa 370 de mii de lei la Curte (circa 30.800 de lei lunar) și venituri de aproape 75 de mii de lei din activități didactice la trei universități din țară. Soția magistratului a avut salarii în mărime de 182 de mii de lei la compania de asigurări Klassika Asigurări. Magistratul Aurel Băieșu nu a făcut achiziții anul trecut, astfel că a indicat aceleași proprietăți ca și în 2017, scrie anticoruptie.md.

De câteva ori mai puțin a încasat anul trecut Raisa Apolschii. În 2018 veniturile sale se rezumă la salariul de parlamentar, funcție din care a demisionat în luna decembrie a anului trecut, și se cifrează la 172 de mii de lei. Nici ea nu a avut achiziții importante în 2018.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: