image
Sursa foto: NordNews

PUN cere autorităților din Bălți să renunțe la ideea de a instala un monument sovietic; Solicită MECC investigarea cazului

Partidul Unității Naționale solicită autorităților locale din orașul Bălți să renunțe la intenția de instalare a unui memorial de elogiere a grănicerilor sovietici. Potrivit reprezentanților PUN, înălțarea unui monument dedicat „Tuturor generațiilor de grăniceri” în or. Bălți, reprezintă o acțiune de intimidare a etnicilor români din Republica Moldova. Acest proiect a fost derulat fără dezbateri publice, fără avizul consiliului urbanistic și fără aprobarea Consiliului municipal.

Președintele PUN, Octavian Țâcu, a declarat într-un briefing organizat pe această temă că decizia autorităților din Bălți este contrară adevărului istoric și reprezintă o sfidătoare la adresa societății.

„Trupele de grăniceri au fost o ramură a armatei sovietice subordonată NKDV-ului, apoi KGB-ului, care dupa 28 iunie 1940, a „apărat” Basarabia de România. Nu există nici o relație de cauzalitate între domnitorul Ștefan cel Mare, invocat în inscripția concepută de edilii de la Bălți, și grănicerii sovietici. De-a lungul perioadei sovietice, „eroismul” grănicerilor sovietici s-a manifestat în două situații: (a) 22 iunie 1941 – când s-au opus eliberării Basarabiei de către Armata Română; (b) când timp de peste 50 de ani au „apărat” frontiera RSSM/URSS de România, adică i-au separat pe Români de Români, sau pe moldoveni de moldoveni”.

PUN a îndemnat membrii Asociației grănicerilor din Republica Moldova să nu să se lase dezinformați şi manipulați de propaganda viceprimarului de Bălți, Nicolae Grigorișin, care, în căutare de PR politic pre-electoral, agită artificial spiritele în localitate și îi destabilizează emoțional pe locuitorii municipiului Bălți.

De asemenea, PUN a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, prin comisia sa de specialitate, să investigheze acest caz și să dea o apreciere caracterului acestui monument.

Amintim că înălțarea unui monument dedicat „Tuturor generațiilor de grăniceri” în orașul Bălți a strârnit și nemulțumirea unor aleși și activiști locali. Deși, proiectul nu a fost avizat de către comisiile de specialitate, lucrările de construcție a monumentului sunt deja pe ultima sută de metri.

Potrivit Nordnews.md piatra monumentului a fost instalată în scuarul din parcul Selecția, în preajma Episcopiei de Bălți, vizavi de Biserica Sfânta Cuvioasă Paraschiva, înălțată la inițiativa Episcopului Visarion Puiu.

Amintim că un monument al grănicerilor sovietici a fost instalat în vara anului 2018 și la Comrat. Lucrarea reprezenta o placă din granit pe care este gravată harta URSS și un pilon de hotar cu stema acestui stat defunct.

monumentmonument

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: