image
Sursa foto: gov.md

Noul pod peste Prut de la Ungheni: A fost creată o Comisie mixtă responsabilă de implementarea Acordului de construcție

Ministerul Afacerilor Interne a organizat o ședință la finele acestei săptămâni în cadrul căreia a fost creată o Comisie mixtă responsabilă de implementarea Acordului de construcție a noului pod peste râul Prut de la Ungheni.

La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Finanțelor, Serviciului Vamal, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și Serviciului de Informații și Securitate.

În cadrul discuțiilor a fost inițiată procedura de instituire a unei comisii mixte, formată din specialiști ai autorităților publice menționate din Republica Moldova, cât și din specialiști desemnați de către instituțiile responsabile din România, care se va ocupa de implementarea Acordului ce prevede proiectarea și construcția podului rutier, drumului aferent, precum și construcția și deschiderea punctului de trecere a frontierei de stat, conex podului.

Ministerul Afacerilor Interne precizează că, construirea și instituirea unui nou punct de trecere va permite accelerarea și facilitarea traversării frontierei de către persoane și mijloace de transport, fluidizarea traficului transfrontalier și reducerea timpului de așteptare la celelalte puncte de trecere a frontierei de stat, care în prezent sunt mai solicitate. 

De asemenea, un nou punct la frontieră va contribui la îmbunătățirea capacităților de procesare a mijloacelor de transport care tranzitează Republica Moldova, dezvoltarea rețelei căilor comerciale pentru traficul transfrontalier, precum și sporirea nivelului de securitate atât pe plan național, cât și regional.

În conformitate cu prevederile Acordului, deschiderea noului punct de trecere se va efectua după crearea infrastructurii corespunzătoare.

Amintim că podul va fi ridicat între localitatea Ungheni din România și municipiul Ungheni din Republica Moldova.

De asemenea, noul pod va interconecta infrastructurile rutiere între state: autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (România) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (Moldova).

Guvernul României va finanța lucrările de construcție a podului și a drumului de acces de pe teritoriul României. Construcția drumului de acces și a infrastructurii de pe teritoriul RM va fi finanțată de Guvernul de la Chișinău și va costa circa 36 de mil. de lei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: