image
Sursa foto: jurnal.md

Din septembrie, mașinile din regiunea transnistreană vor fi obligate să circule doar cu numere de înmatriculare „neutre"

Din 1 septembrie 2021 urmează să fie pus capăt practicii tacite de admitere pe teritoriul Ucrainei a autoturismelor înmatriculate de autoritățile regiunii transnistrene. Subiectul a fost în discuție, intermitent, începând cu octombrie 2018, odată cu inițierea realizării înțelegerilor între Chișinău și Tiraspol privind înmatricularea autoturismelor din regiune cu plăcuțe de model „neutru”.

Implementarea deplină a legislației naționale privind regimul de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene va contribui la un management mai bun, dar și va constitui un element important al procesului de reglementare transnistreană. Aceasta este una din concluziile notei analitice elaborate, pentru Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), de Alexandru Flenchea, expert independent și fost Viceprim-ministru pentru reintegrare.

Potrivit autorului documentului, tergiversarea deciziei privind neadmiterea în traficul rutier internațional a autoturismelor care nu dispun de o înmatriculare legală, nu face decât să alimenteze speranțe neîntemeiate de păstrare a status-quo-ului perpetuând astfel starea de incertitudine și ilegalitate.

Potrivit datelor Biroului Politici de Reintegrare, la 1 aprilie 2021, 4.778 de autoturisme din regiunea transnistreană au fost reînmatriculate cu plăcuțe de model „neutru”, inclusiv 225 în luna martie 2021, iar 11.366 conducători auto din regiune au efectuat „preschimbarea” și un total de 36.000 de permise de conducere recunoscute internațional eliberate de ASP sunt deținute de locuitori din regiune.

„Autoritățile Republicii Moldova au capacitate operațională și instituțională pentru avansarea procesului de reînmatriculare a autoturismelor din stânga Nistrului și pentru schimbarea permiselor de conducere. Statistica modestă a reînmatriculărilor la moment, poate fi îmbunătățită până la 1 septembrie, iar restricțiile pandemice de călătorie diminuează, dacă nu anulează, riscul unei crize în care oficiile de reînmatriculare nu ar putea face față cererii”, este de părere Alexandru Flenchea.

În context experul a propus mai multe recomandări. Printre acestea, a propus Poliției de frontieră să actualizeze în coordonare cu Guvernul în timp util până la 1 septembrie 2021, instrucțiunile operaționale privind regimul de traversare a frontierei de stat cu mijloace de transport din regiunea transnistreană și totodată,  în cooperare cu Serviciul de Grăniceri din Ucraina, să convină asupra aranjamentelo care să permită admiterea autoturismelor cu „plăcuțe de înmatriculare” neconforme pe sensul de intrare al frontierei moldo-ucrainene, pentru a permite întoarcerea celor care vor traversa frontiera înainte de 1 septembrie 2021.

Expertul a mai propus intensificarea campaniei de informare a locuitorilor din stânga Nistrului privind necesitatea reînmatriculării automobilelor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: