image
Sursa foto: jurnal.md

Dosarele Damir-Stati au ajuns în gestiunea unui judecător care a fost cercetat penal

Ambele dosare în care finul lui Plahotniuc Dorin Damir îl acuză de defăimare pe fostul șef al „MolAtsa” Sorin Stati s-au aflat până sâmbătă în gestiunea magistratului Oleg Ciumaș de la Judecătoria Bălți, sediul Fălești. În 2018, acest judecător a fost implicat într-un accident rutier în urma căruia un motociclist în vârstă de 21 de ani și-a pierdut viața. Ulterior judecătorul a fost cercetat penal, iar dosarul s-a încheiat printr-o tranzacție de împăcare cu rudele victimei.

Pe 7 septembrie, Consiliul Superior al Magistraturii l-a eliberat pe Ciumaș din funcție în baza cererii de demisie, iar decretul președintei Maia Sandu în această privință a fost semnat sămbătă, 18 septembrie. Astfel, ședința de judecată în dosarele Damir-Stati, care urma să aibă loc pe 16 septembrie, ar fi putut să fie una dintre ultimele ședințe din cariera judecătorului Ciumaș.

Menționăm că acea ședință nu a avut loc din cauza că Alexandru Levinschi, avocatul lui Damir, nu s-a prezentat la proces, invocând că ar fi avut o pană la automobil în drum spre judecătorie.

Potrivit lui Sorin Stati, dosarele pornite contra sa la inițiativa lui Damir ar fi tergiversate intenționat pe parcursul a doi ani de către reclamant și avocații săi. Cu toate acestea, el susține că atât judecătorul Ciumaș, cât și avocatul Levinschi ar fi insistat ca ședința din 16 septembrie să aibă loc, chiar dacă magistratul putea fi demis în orice clipă prin ordinul șefului statului. Stati consideră că Oleg Ciumaș ar fi putut să-i dea câștig de cauză pe ultima sută de metri finului lui Platotniuc în ambele dosare, căci în atare situație judecătorul, fiind concediat, nu mai risca nicio sancțiune.

„Ciumaș își încheia activitatea de judecător în momentul în care doamna Sandu ar fi semnat decretul privind eliberarea sa din funcție. Aceasta putea să se întâmple oricând, de aceea insistența sa și a avocatului lui Dorin Damir de a examina dosarele mele cu orice preț mi-a trezit unele semne de întrebare. Am presupus că doreau să mă trăsnească pe ambele dosare, pentru că Ciumaș nu mai avea ce pierde. Iată de ce am invitat la proces și presa. Atunci se vede că planurile lor s-au schimbat. Ar fi fost prea mare scandal, dacă această stare de lucruri ar fi fost mediatizată”, este de părere Sorin Stati.

La rândul său, avocatul Alexandru Levinschi infirmă declarațiile lui Stati și îl acuză pe acesta de tergiversarea procesului.

„Noi am avut depuse cereri de amânare, dar ele veneau după ce erau depuse astfel de cereri din partea lui Sorin Stati ori a avocatului său. În asemenea cazuri, solicitam examinarea în lipsa noastră. La ultima ședință, eu m-am pornit, dar într-adevăr mi s-a deteriorat pe drum autovehicolul. Atunci am informat prin cerere instanța de judecată despre imposibilitatea prezentării și am rugat iarăși să examineze în lipsa noastră. Despre faptul că vine presa nici nu știam”, subliniază avocatul lu Dorin Damir.

Magistratul Oleg Ciumaș nu a răspuns la apelurile insistente ale Jurnal.md. Precizăm că acesta activează în funcție de judecător din iulie 2011, iar pe 11 iulie 2016 a fost numit judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Ciumaș a devenit cunoscut opiniei publice și după ce a făcut parte din completul de magistrați de la Judecătoria Fălești, care, la 4 februarie 2015, a pronunțat sentința în dosarul „Pădurea Domnească”.

Dorin Damir l-a acționat în judecată pe Sorin Stati, pentru defăimare, după ce acesta, în 2019, a declarat pentru o televiziune că finul lui Plahotniuc ar fi responsabil de contrabanda cu anabolizante. Cel de-al doilea dosar a fost intentat în 2020, când fostul șef „MoldAtsa” a dezvăluit în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV că Damir ar fi fost implicat în atacul raider asupra companiei „Glorinal”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: