image
Sursa foto: Reuters

Jurnalul de front al unui moldovean din Legiunea Internațională a Ucrainei (II). „Eu lupt aici pentru a apăra Moldova”

Continuăm să publicăm jurnalul unui moldovean încadrat în Legiunea Internațională a Ucrainei, structură creată pe bază de voluntariat de către președintele Zelenski la câteva zile după invazia rusă în țara pe care o conduce. În primele zile ale săptămânii trecute, Andrei s-a aflat doar pe câmpul de luptă și discuțiile noastre au fost foarte scurte. Amintim că acesta nu este numele adevărat al luptătorului moldovean, pentru că identitatea membrilor Legiunii nu se face publică din motive de securitate.

Luni, 18 aprilie. „Sunt vânător de aviație”

„Armata rusă bombardează dimineața, la amiază și seara, însă ucrainenii folosesc sistemul de rachete antitanc Stugna-P, cu care este de ajuns să trăsnească o mașină bronată sau două ale rușilor și ei fug repede înapoi. Ceea ce facem noi, Legiunea, este altceva. Eu, de exemplu, îndeplinesc acum funcția de vânător de aviație. Azi ne-am „fugărit” după elicopterele rusești, dar fără mari succese.”

Marți, 19 aprilie. „Am eliberat două sate”

„Și astăzi am așteptat elicopterele și tancurile inamicului, dar pe neașteptate ne-au atacat două avioane rusești, care zburau haotic și pe care nu am reușit să le doborâm, chiar dacă am împușcat în direcția lor. Se vede că vreun nemernic din satele din apropiere le-a transmis rușilor că noi îi așteptăm cu rachete antiaeriene Stinger și ei nu mai trimit elicoptere pe aici. Tot azi am eliberat două sate. Mâine ne vom trezi la trei dimineața, căci trebuie să eliberăm o altă localitate.”

Miercuri, 20 aprilie. „Avem doi răniți: un georgian și un brazilian”

„Am încercat să eliberăm și astăzi un sat, însă un grup de-al nostru a nimerit în ambuscadă și avem doi răniți: un georgian și un brazilian. Sunt primele pierderi pe care le-a suportat Legiunea de la începutul războiului. În rest, rușii au aflat unde suntem și aviația lor deja ne ocolește, de aceea am hotărât să schimbăm tactica. Ne vom împărți în două grupuri – unul pentru avioane și elicoptere, iar altul pentru tancuri - și îi vom urmări până îi vom doborî. Mai sunt unele nuanțe despre care nu am dreptul să vorbesc.

Rusia a anunțat că intră în faza a doua a războiului. S-au retras din Kiev și Cernigov și atacă mai mult în Donbas, dar deocamdată nu se simte nimic deosebit. În ultimele zile plouă și ei pe ploaie nu înaintează. Au luat Donețkul și Luganskul aproape integral, dar ei vor ceva mai mult. Cel puțin Odesa și Harkovul n-o să le ia în vecii vecilor, fiindcă nu au puterea necesară. Și atunci se vor limita la ceea ce au obținut și vor zice: „Gata, operațiunea noastră s-a sfârșit. Am luat Donețkul, Luganskul și Mariupolul.” Și gata.”

Joi, 21 aprilie. „Putin nici de Înviere n-a vrut să oprească războiul, fiindcă se grăbește”

„Ne aflăm la 30 de kilometri de linia întâi a frontului. Astăzi ne-au permis să ne odihnim. M-am băit, mi-am spălat hainele, dar nu m-am bărbierit. Cred că ne vom întoarce la lupte mâine, deși acest lucru nu-l decidem noi, ci șefii noștri.

Ce planuri am de Paște? Vom lupta. Putin nici de Înviere n-a vrut să oprească războiul, fiindcă el se grăbește. Până la 9 mai, el vrea să ia Donețkul, Luganskul, Mariupolul și Hersonul, dar nu se va mulțumi cu asta. O să mai ucidă o grămadă de lume, numai să ajungă în Moldova, iar dacă ajung acolo, timp de o zi o să ia toată țara. Ce, moldovenii au armată pentru a opune rezistență? Nu va face nimic armata noastră națională, acolo-s niște copii.

Din păcate, moldovenii noștri încă zboară, plutesc prin aer și li se pare că rușii se vor ține de cuvânt și nu-i vor ataca. Ei nu știu că rușii se trag de la Ginghis Han și că tătarii i-au învățat cum să lupte: să le făgăduiască tuturor libertate, pe urmă să-i ucidă și să se ducă mai departe. Rușii procedează astăzi exact ca tătarii. Și despre Ucraina spuneau până în ultima clipă că n-au de gând s-o atace și brusc au început războiul. Ei au planuri mărețe, iar Moldova este o țară slabă, un obstacol neînsemnat pentru armata lui Putin. După aceasta, ar putea pune condiții României, ca să-i fugărească pe americani cu bazele lor militare. Vă dați seama ce ar putea fi atunci, dacă, din altă parte a României, se află Ungaria, o țară aliată Rusiei? Cu alte cuvinte, se urmărește restabilirea lentă a URSS.”

Vineri, 22 aprilie. „Cei care promovează războiul ar trebui arestați pentru 20 de ani”

„Mai avem o zi de odihnă, nu știu de ce. Pentru că vorbeam ieri despre Moldova, nu cred că Rusia are puterea necesară să ajungă la noi nici până la 9 mai 2023. Dar dacă acest lucru s-ar întâmpla, Moscova va propune Chișinăului să se predea fără război. Important e faptul că ai noștri ar trebui să lupte în orice caz, oricât de greu ar fi. Dacă se predă Moldova, înseamnă că guvernarea noastră n-are grijă de populație, cu atât mai mult cu cât rezultatul va fi același: soldații ruși oricum vor ucide în stânga și în dreapta, vor viola în stânga și în dreapta și vor fura în stânga și în dreapta. Când vor vedea o fată mai frumoasă, o vor prinde, o vor necinsti, o vor împușca și vor merge mai departe. Ei deja sunt deprinși cu un astfel de comportament și vor să demonstreze lumii întregi că sunt atât de puternici, încât fac ce vor. În cazul în care Moldova se va preda, singura diferență va fi că inamicul ne va bombarda țara oleacă mai puțin.

Interzicerea simbolurilor invaziei ruse este un plus foarte mic. Ar trebui interzise toate partidele pro-ruse, iar cei care promovează războiul ar trebui arestați pentru 20 de ani și averea să le fie confiscată. Numai așa se vor termina toate prostiile astea. Eu lupt aici pentru a apăra Moldova, dar când îi văd pe ai mei cu coada între vine, să am iertare, dar îmi vine să-i trimit pe toți dracului, să-mi fac cetățenia altui stat și să dispar unde m-or duce ochii.”

Sâmbătă, 23 aprilie. „Pentru ucraineni, nu e o problemă să elibereze Hersonul”

„Nici azi n-am luptat, în schimb rușii au bombardat Odesa chiar în Sâmbăta Paștelui. Dacă se va usca solul, cred că vor începe atacuri mai putenice și aici unde suntem noi, pentru că tancurile nu se pot mișca prin glodul de pe câmpuri. Acum rușii încearcă să înainteze ba pe un drum, ba pe altul, dar o iau peste dinți și se retrag repede.

Atacul asupra Odesei nu înseamnă că orașul este aproape de a fi cucerit. Până a ajunge acolo, inamicul mai are în cale Nikolaevul. Rușii s-au pornit de la Herson spre Nikolaev, dar au fost opriți la timp. Pentru ucraineni, nu e o problemă cum să elibereze Hersonul, dar cum să-l mențină sub conducerea lor. Este o strategie de război și, în acest caz, nu are rost să moară o mulțime de oameni doar pentru a alunga armata rusă din acest oraș. Odată cu eliberarea Hersonului, ar trebui neapărat de închis și drumul către Crimeea, iar pentru aceasta este nevoie de mai mulți soldați și tehnică militară. În prezent, prioritatea pentru ucraineni este Donbasul.

Dacă vom primi armele grele pe care ni le promit partenerii străini, să vezi ce minuni va face armata ucraineană!”

Duminică, 24 aprilie. „Pască și ouă violete”

„Hristos a înviat! Legiunea nu a luptat nici astăzi, pauza se prelungește. Am mâncat pască și ouă violete și am visat cât de frumoasă este pacea.”

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: