image
Sursa foto: captură video

Trecutul banditesc a lui Iașciuc, donatorul PD, care a agresat câteva femei la întâlnirea electorală a lui Radu din Stăuceni

Anatol Iașciuc, unul dintre donatorii Partidului Democrat, care a agresat mai multe femei la o întâlnire electorală a Silviei Radu de la Stăuceni, și-ar fi schimbat de două ori identitatea după ce a fost dat în căutare internațională pentru trafic de persoane şi furt de maşini de lux.

Anterior ziarul FLUX a scris că cel care răspunde astăzi la numele Anatol Iaşciuc s-a născut pe 2 noiembrie 1972, şi purta iniţial numele Pleşca. Anatol Iaşciuc (Pleşca) a făcut parte dintr-o organizaţie criminală internaţională, condusă de „hoţul în lege” Grigorie Karamalak, cunoscut în lumea interlopă cu numele „Bulgaru”. În perioada în care figura în acte cu numele său adevărat, Pleşca a fost reţinut de poliţia europeană, arestat şi expulzat de pe teritoriul Uniunii Europene, fiind învinuit de diverse infracţiuni, comise pe teritoriul mai multor state, printre care Germania, Olanda şi Franţa.

Pentru a scăpa de urmărirea poliţiei, acesta şi-a schimbat numele de familie din Pleşca în Rusu, după care a fondat întreprinderea ÎI „RUSU A.M.”. Întreprinderea respectivă se ocupa, de jure, cu prestarea de servicii turistice, de facto însă, prin intermediul acesteia se zice că erau traficate persoane din Moldova în Spania. Pleşca-Rusu, împreună cu complicii săi, obliga persoanele traficate să muncească în diverse domenii, plata pentru muncă fiind una mizeră. Şi de această dată, reţeaua criminală activa sub protecţia lui Grigorie Karamalak. Gruparea se ocupa, pe lângă traficul de persoane, şi cu diverse afaceri ilegale, printre care şi furtul de maşini de lux.

„Afacerile” nu au durat prea mult, deoarece gruparea criminală a fost deconspirată de poliţia spaniolă, Rusu (Pleşca) fiind arestat. Ulterior, acesta a fost eliberat din detenţie, cu condiţia să nu părăsească ţara pe perioada demarării anchetei. În acest răstimp, Rusu (Pleşca) şi complicii săi au deschis o întreprindere de construcţie în Portugalia, care se ocupa cu angajarea persoanelor la lucru în Spania. Sub pretextul că întreprinderea portugheză va construi case particulare, gruparea a luat în avans de la oameni o sumă impunătoare de bani. Cu banii „câştigaţi”, Rusu a revenit în Republica Moldova şi şi-a schimbat numele în Anatol Mihai Iaşciuc, pentru a se ascunde de organele de drept spaniole, care l-au declarat în urmărire internaţională pentru înşelăciune şi alte acţiuni criminale.

Revenit în Republica Moldova, în anul 2004, şi având deja un nou nume, a fondat întreprinderea „StilConstruct” SRL. Prin intermediul întreprinderii respective, acesta a continuat să desfăşoare activităţi ilegale, cum ar fi, de exemplu, primirea banilor din străinătate de la ortacii săi nedescoperiţi încă de organele de drept europene.

Deşi, aparent, „StilConstruct” SRL construieşte obiective imobiliare, prin intermediul acesteia, se spune, proprietarul spală banii obţinuţi din diferite activităţi criminale. Totodată, întreprinderea se eschivează de la plata impozitelor, practică contabilitatea dublă, angajează ilegal persoane etc.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: