image
Sursa foto: 123rf.com

Șase simptome ale infarctului care apar numai la femei

Femeile nu au întotdeauna aceleași simptome ca bărbații atunci când fac un atac de cord. Ele nu simt întotdeauna o durere toracică radiantă și pot experimenta simptome mult mai vagi sau chiar "silențioase".

Cardiologii notează că există șase simptome ale unui infarct pe care femeile le au în comun, potrivit webmd.com, citat de libertatea.ro.

Dureri toracice sau disconfort

Durerea toracică este cel mai frecvent simptom al atacului de cord, dar unele femei pot să experimenteze asta diferit decât bărbații. Ele pot simți o senzație de plin în zona toracică și durerea poate să fie oriunde, nu doar în partea stângă. „Se simte ca o menghină care te strânge”, spune cardiologul Rita Redberg, director la Womens Cardiovascular Services de la University of California, San Francisco.

Durere la nivelul brațului, spatelui, gâtului sau la nivelul maxilarului

O durere ascuțită și amorțeală în piept, umăr și braț sunt indicatoare ale unui infarct, dar la multe femei durerea nu este localizată strict în zonele respective. Durerea radiază spre gât, maxilar, ureche și chiar între omoplați. Durerea poate fi treptată sau bruscă și poate să se înrăutățească și să scadă înainte de a deveni intensă. În timpul somnului, această durere te poate trezi. Dacă remarci că durerea pare să se mute sau că radiază în sus, este important să mergi la medic.

Dureri de stomac

Uneori, oamenii confundă durerea de stomac care semnalează un atac de cord cu arsuri la stomac sau o durere de la un ulcer gastric. Alteori, femeile suferă de o presiune abdominală severă care se simte ca un elefant care stă pe stomac, spune cardiologul Nieca Goldberg, director medical al Centrului Joan H. Tisch din New York. Fii atentă atunci când ceva pare neobișnuit, mai ales dacă simptomele apar brusc și nu ai mâncat ceva de care știi ca îți face rău.

Respirație grea, greață sau amețeli

Dacă aveți dificultăți de respirație fără un motiv aparent, ați putea avea un atac de cord, mai ales dacă aveți, de asemenea, unul sau mai multe alte simptome. „Se poate simți ca și cum ai alerga la maraton, dar tu nu ai făcut deloc mișcare”, spune cardiologul Goldberg.

Transpirație

Transpirația subită, nervoasă și rece este frecventă în rândul femeilor care suferă de un atac de cord. Aceasta se va simți mai mult ca o transpirație legată de stres decât o transpirație ca de după exerciții fizice sau de cea provocată de căldura de afară. Dacă nu vă transpirați în mod obișnuit și nu există nici un alt motiv pentru acest lucru, cum ar fi căldură sau bufeuri, este indicat să consultați medicul.

Oboseală

Unele dintre femeile care au suferit de atac de cord își aduc aminte că înainte s-au simțit extrem de obosite. Ele au descris că au fost epuizate și nu au simțit că au puterea să facă activități simple cum ar fi să meargă pe jos pe distanțe scurte. Dacă în mod obișnuit ești o persoana destul de energică și brusc simți o oboseală intensă, este indicat să mergi la medic.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: