image
Sursa foto: Jurnal TV

VIDEO // Expert despre decizia Wizz Air: Nu puteau să nu înțeleagă ce prejudiciu aduc Republicii Moldova

Decizia companiei aeriene Wizz Air de pleca din Republica Moldova a provocat și mai multă nervozitate și anxietate în societatea din Republica Moldova, care era deja îngrijorată de pericolele reprezentate de războiul ruso-ucrainean, inclusiv de siguranța spațiului aerian. Opinia îi aparține expertului comunității Watchdog.md Valeriu Pașa și a fost exprimată în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

„Eu presupun că în spatele deciziei companiei Wizz Air de a pleca din Chișinău sunt niște raționamente mai curând economice, operaționale. Ei, în general, fiind o companie low-cost, nu sunt foarte profitabili. Ei au închis recent multe destinații din zona limitrofă a României. Ei au redus numărul de zboruri operate din zona Moldovei a României. Au închis baza operațională de la Bacău. Ei și-au închis baza operațională de la Chișinău. Deci, și-au redus mai multe destinații. Presupun că trec printr-o anumită reorganizare. Nu uitați că Ungaria trece printr-o criză economică destul de severă drept rezulatat al politicilor populiste. Astăzi, Ungaria, care se lăuda cu o relație exclusivă cu Putin, cumpără gaz mai scump decât Republica Moldova și decât majoritatea țărilor europene. Au inflație înaltă și multe alte probleme. Iar compania asta mai este și subvenționată de stat. Eu nu știu ce probleme au, dar ceea ce este chiar descalificant este faptul că această companie s-a aliniat acestor declarații (privind securitatea spațiului aerian). Și ei nu puteau să nu înțeleagă ce prejudiciu aduc Republicii Moldova prin aceste declarații. E trsit. Dacă este o coincidență sau o intenție, nu știm. Eu aș fi foarte suprins ca cei care au emeis această declarație (a Wizz Air) să nu înțeleagă ce fac. (...) Este foarte multă lume într-o stare nervoasă, de anxietate în societate. Unii s-au mai calmat, dar sunt unii care au făcut deja câteva drumuri la Iași, au stat acolo acâteva zile și s-au întors înapoi”,

a declarat Valeriu Pașa la „Secretele Puterii”.

Și premierul Dorin Recean a comentat decizia Wizz Air de a nu mai opera zboruri în și din Republoca Moldova. Șeful Guvernului a reiterat că nu este clară cauza care a stat la baza deciziei companiei aeriene de a nu mai opera zboruri între Chișinău și alte destinații, chiar dacă a fost anunțată oficial – securitatea aeriană, or în prezent nu există motive de îngrijorare.

„Vrem să avem un dialog deschis. Vrem să știm de ce nu s-au simțit în siguranță. … Vom înțelege ce a declanșat această percepție (privind insecuritatea aeriană), pentru că nu existau motive. Companii aeriene străine continuă să opereze zboruri la noi. Acum avem și alte proiecte, cu alte companii cu care urmează să semnăm, discutăm despre deschiderea spațiului aerian cu mai multe țări. Suntem siguri că în curând va crește competiția pe piața aero”, a declarat Dorin Recean.

Cât despre zvonurile privind un joc politic periculos pe care-l face „Wizz Air”, o companie aeriană low-cost maghiară, or mai bine-zis că premierul Ungariei, Viktor Orban, i-ar face un serviciu lui președintele rus, Vladimir Putin, prim-ministrul a explicat că nu vrea să interpreteze.

Amimtim că pe 27 februarie operatorul aerian low-cost Wizz Air a anunțat că va suspenda toate zborurile către şi dinspre Chişinău, începând cu 14 martie, ca urmare a evoluţiilor recente din Moldova şi a riscului ridicat, dar nu iminent, din spaţiul aerian al ţării.

Noutăţile partenerilor

comentarii: