image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Andrei Spânu, precizări cu privire la prețul gazului: „Suntem într-o criză energetică pe care o vom depăși cu capul sus”

Vicepremierul Andrei Spânu a venit cu unele precizări cu privire modul de calcul a prețului de achiziție a gazelor.

„Înainte de a face calculele trebuie să spunem două lucruri: Deja se știe că formula e un mixt de 30% la 70%. Formula completă nu o pot divulga din motive de confidențialitate. Important: perioada de calcul a prețului a fost efectuată la început de noiembrie. E ușor a face calcule și preziceri din trecut. E mai greu să prezici viitorul”, spune Andrei Spânu.

„Reieșind din cele două puncte haideți să facem calculele:

1. Prețul la coșul de petrol la începutul lunii noiembrie pentru trimestrul I al anului 2022 era de aproximativ 270 USD.

2. Front Month Index la început de luna noiembrie era de aproximativ 920 USD pentru mia de metri cubi.

Aplicăm aceste prețuri:

1. 70% din 270 = 189 USD

2. 30% din 920 = 276 USD

3.189 USD + 276 USD = 465 USD prețul de achiziție a gazului.

În final, repet ce am zis permanent, suntem într-o criză energetică și pe care o vom depăși cu capul sus”, a conchis vicepremierul.

MoldovaGaz a anunțat despre o posibilă solicitare de majorare a tarifului la gaze pentru consumatori după data de 20 ianuarie. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, susține însă că deja au fost făcute calcule care ar arăta că pentru luna ianuarie se va acumula un deficit de 25 de milioane de euro la achitarea facturii MoldovaGaz către Gazprom. Asta - din cauza prețului mare de achiziție din această lună și a tarifelor care încă nu au fost ajustate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: