image
Sursa foto: Profimedia

Rusia și Belarus, reprimite în competiții! În schimb, Ucraina a fost sancționată: Politica nu trebuie să influențeze sportul

Asociaţia Internaţională a Boxului (IBA) a decis miercuri să anuleze suspendarea sportivilor amatori din Rusia şi Belarus, care vor putea reveni în competiţii cu efect imediat şi vor putea concura sub steag şi imn propriu, transmite Reuters.

Forul mondial al boxului amator, condus de rusul Umar Kremlev, a precizat într-un comunicat că această decizie a fost votată de consiliul său de administraţie. IBA, fostă AIBA, se bucură de susţinerea companiei ruse Gazprom, principalul său partener.

''IBA crede cu tărie că politica nu ar trebui să aibă influenţă asupra sportului. Prin urmare, toţi sportivii ar trebui să beneficieze de condiţii egale. IBA face apel la pace şi rămâne un factor de pace în orice conflict. În plus, IBA are obligaţia de a asigura egalitatea de tratament faţă de sportivi şi oficialii de competiţie, indiferent de naţionalitatea şi reşedinţa lor'', se arată într-un comunicat.

''Atât echipele Rusiei, cât şi cele ale Belarusului vor putea evolua sub steagurile lor, iar imnurile naţionale vor fi interpretate în cazul în care vor câştiga o medalie de aur. Conform deciziei, oficialii tehnici ai Rusiei şi Belarusului vor reveni şi ei în competiţii'', a adăugat IBA, informează Agerpres.

Kremlev a fost citat săptămâna trecută, când a spus că a venit momentul ca sportivilor din Rusia şi Belarus să li se permită să concureze sub propriile lor steaguri.

Federaţia ucraineană a fost suspendată de IBA, lăsând-o în imposibilitatea de a vota la Congresul forului internaţional. Motivaţia suspendării constă în faptul că Ucraina a transmis scrisori către toţi membrii IBA în care cerea demisia lui Kremlev sau să fie exclus prin vot. Apoi, într-o decizie fără precedent, IBA a interzis echipei Ucrainei la Europenele de juniori din Italia să utilizeze drapelul şi imnul naţional, ca urmare a disputei dintre cele două părţi.

IBA a pierdut organizarea turneului olimpic de la Tokyo, anul trecut, din cauza unor mai vechi probleme privind guvernanţa, finanţele şi arbitrajele etice. Boxul nu se află în programul iniţial al JO 2028 de la Los Angeles, iar CIO urmează să ia o decizie pentru ediţia din 2024 de la Paris.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: