image
Sursa foto: mediafax.ro

Coreea de Nord pune din nou condiţii privind eliminarea arsenalului nuclear

Coreea de Nord a anunţat astăzi că nu va renunţa în mod unilateral la armele nucleare decât dacă SUA pune capăt ameninţării nucleare, o declaraţie care ridică încă îndoieli dacă liderul Kim Jong Un va renunţa vreodată la un arsenal care i-ar putea garanta supravieţuirea, relatează Associated Press.

Declaraţia făcută de Agenţia Centrală Centrală de Ştiri coreene a apărut pe fondul unui blocaj în negocierile în domeniul nuclear între Statele Unite şi Coreea de Nord privind secvenţializarea procesului de denuclearizare şi eliminarea sancţiunilor internaţionale.

Kim jong-Un şi Donald Trump s-au întâlnit la 12 iunie în Singapore, unde au emis un obiectiv vag pentru "denuclearizarea completă" a Peninsulei Coreene, fără a descrie când şi cum va avea loc, scrie mediafax.ro.

Dar Coreea de Nord de zeci de ani a impus un concept de denuclearizare care nu are nici o asemănare cu definiţia americană, promisiunea de a urmări dezvoltarea nucleară până când Statele Unite îşi vor îndepărta trupele şi umbrela nucleară care apără Coreea de Sud şi Japonia. În declaraţia de joi, nordul şi-a reiterat poziţia tradiţională privind denuclearizarea şi a acuzat Washingtonul că nu a respectat ceea ce s-a convenit în Singapore.

„Statele Unite trebuie să recunoască acum sensul exact al denuclearizării Peninsulei Coreene şi, mai ales, trebuie să studieze geografia în mod corect", se arată în declaraţie.

„Când vorbim despre Peninsula Coreeană, aceasta include teritoriul republicii noastre şi, de asemenea, întreaga regiune (Coreea de Sud) unde Statele Unite şi-au plasat forţa invazivă, inclusiv armele nucleare. Când vorbim despre denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene, înseamnă îndepărtarea tuturor surselor de ameninţare nucleară, nu numai dinspre sud şi nord, ci şi din zonele învecinate cu Peninsula Coreeană ", se mai arată în declaraţie.

Declaraţia nord-coreeană a venit la o zi după ce trimisul special al administraţiei Trump în Coreea de Nord, a declarat reporterilor din Coreea de Sud că Washingtonul revizuieşte relaxarea restricţiilor de călătorie pentru Coreea de Nord pentru a facilita trimiterea de ajutoare umanitare pentru a depăşi impasul în negocierile din domeniul nuclear.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: