image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

VIDEO: 73 de ani de la cel mai mare val de deportări: „Memoria vie este singura garanție că astfel de orori nu se repetă”

La monumentul „Trenul durerii” din scuarul Gării a avut loc un miting de comemorare a victimelor deportărilor staliniste, astăzi, când se împlinesc 73 de ani de la cel mai mare val al deportărilor din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949.

„Această operațiune a fost o crimă dintr-un întreg lanț de fărădelegi și acțiuni de genocid ale regimului sovietic. Arestările s-au făcut noaptea, cu forțele soldaților care au venit în mașini. Unii cetățeni care au încercat să scape cu fuga, au fost împușcați. Peste 35 de mii de oameni au fost ridicați din casele lor, arestați, fără a li se permite să ia rezerve cu ei. Au fost urcați cu forța în vagoane de vite și au fost duși la alt capăt de lume”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Mulți dintre deportați nici nu au reușit să ajungă în exil, murind pe drum de frig, foame și boli în vagoane pentru vite.

„Datoria noastră este să-i ajutăm pe supraviețuitorii deportărilor și să nu uităm ororile acelor vremuri. Memoria vie este singura garanție că aceste orori nu se vor mai repeta”, a mai declarat Igor Grosu.

Premierul Natalia Gavrilița a menționat că zilele de 5 - 6 iulie 1949 sunt cele mai tragice din istoria neamului.

„Vorbim de cei mai buni gospodari, de oameni absolut nevinovați ale căror destine au fost distruse. Acea zi a rămas înrădăcinată în memoria colectivă ca fiind cea mai dramatică și dureroasă pagină din istoria poporului nostru. Avem datoria de a vorbi despre ea tinerilor, despre toate dramele și victoriile din istorie, încât să fie capabili să împletească trecutul cu prezentul”, a spus Natalia Gavrilița.

Mitingul de comemorare a victimelor deportărilor poate fi urmărit integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: