„Trebuie să știm ce bani se întorc anume din banii miliardului. Trebuie să cunoaștem cine sunt hoții în această țară, pentru ca mâine poimâine să nu pomenim că ajung în Parlament”, a declarat deputatul PL Lilia Carp.

„Acum doi ani, guvernul prin asumarea răspunderii a convertit datoria de stat în datorie publică. Anual sunt plătite peste 600 de milioane de lei din bugetul de stat pentru a acoperi această gaurdă, ceea ce afectează starea cetățenilor Republicii Moldova. Acest subiect este și una dintre cele 28 de condiții stipulate în memorandumul cu UE. Tergiversarea este pur și simplu de neînțeles. Dacă nu încercăm să scoatem lumină, putem spune că se încearcă a acoperi această fraudă bancară”, a adăugat liberal-democratul Iurie Țap.

Precizăm că, acum o săptămână, șeful Procuraturii Generale, cel al CNA, dar și șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție au prezentat în cadrul unei conferințe de presă o așa-numită „strategie de recuperare a mijloacelor financiare din cele trei bănci fraudate”. Potrivit experților de la Centrul de Politici și Reforme, documentul induce în eroare, manipulează cu faptele, suprapune cifre din diferite procese și este unul cu caracter mai mult politic, decât de investigație.

Anterior, fostul angajat al CNA Mihail Gofman a declarat că principalul beneficiar al jafului bancar este șeful PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc, învinuiri pe care acesta din urmă nu le-a comentat. Acum un an, Gofman a depus, inclusiv la Preşedinţie, o serie de documente despre cum a fost pregătit „jaful secolului”, însă nu a primit niciun răspuns.

Amintim că, în 2016, a fost aprobat un proiect de lege prin care cetățenii Republicii Moldova au fost obligați să restituie cele 13,5 miliarde de lei fraudate, plus o dobândă de 5 la sută, după ce Guvernul a emis garanții pentru cele trei bănci cu probleme.