image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

Guvernul, a doua încercare: A aprobat mai multe prevederi din legea anulată de Curtea Constituțională

Mai multe prevederi din legea anulată de Curtea Constituțională, inclusiv cele criticate de opoziție cu privire la magazinele duty-free și legea tutunului, au fost aprobate astăzi de Guvern.

Printre măsurile aprobate repetat de Guvern se numără impozitarea cu 50% a taxei de 9 euro de la Aeroport, diminuarea cotei TVA pentru sectorul HORECA, eliminarea dublei impuneri a producătorilor moldoveni, care livrează mărfuri în magazinele duty free, impozitarea industriei extractive după volumul fizic al materiei extrase, păstrarea în legalitate a comerțului cu amănuntul pentru articolele de tutungerie, prin extinderea termenului stabilit în legea tutunului.

„În proiect se regăsesc și acele care au fost inițial interpretate într-un mod eronat atunci când au fost aprobate prin asumarea răspunderii de către Guvern”, a comentat premierul Ion Chicu.

Amintim că legea privind așa-numitul pachet de măsuri anticriză în contextul pandemiei, asupra căreia Guvernul și-a angajat răspunderea, a fost anulată de Curtea Constituțională. O opinie separată a avut-o judecătorul Eduard Ababii, iar decizia a fost luată în lipsa președintelui CC, Vladimir Țurcan, care s-a abținut de la examinarea cauzei, după ce Igor Dodon a recunoscut public că i-a cerut explicații.

Legea a fost declară neconstituțională întrucât a fost adoptată cu încălcarea procedurii constituționale de angajare a răspunderii Guvernului, a constatat Curt

Noutăţile partenerilor

comentarii: