El a mai trecut printr-un dezastru de proporţii, în urmă cu 24 de ani, când a explodat reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl.

Atacantul care nu avea nicio problemă în faţa porţilor adverse este, poate, mai conştient decât mulţi dintre noi cât contează să respectăm deciziile oficialităţilor de a sta în case. În 1986, pe 26 aprilie, la ora 1:23, centrala nucleară de la Cernobîl, Ucraina a explodat, iar efectele au fost dezastruoase.

"Sunt la Londra de 10 zile şi am stat închişi în casă. Trăim acest moment dificil cu speranţă că lucrurile se vor îmbunătăţi şi singurul lucru pe care trebuie să-l facem este să stăm în casă şi să-i lăsăm pe medici să-şi facă treaba. Medicii şi asistentele fac o treabă extraordinară, ei sunt eroii zilelor noastre", a spus pentru Sky Sport.

"Am trăit un moment similar. Aveam 9 ani când centrala de la Cernobîl a explodat. Şi a fost foarte rău. Repet, singura posibilitate este să ne supunem restricţiilor fără că facem prostii. Nu ştim dacă suntem pozitivi sau nu, putem fi infectaţi de persoane asimptomatice, trebuie să ne gândim la noi şi la oamenii pe care îi putem infecta.

Salut toţi italienii, sunt întotdeauna aproape de voi şi va îmbrăţişez cu drag. Forţa Italia, împreună putem reuşi", a mai spus Shevchenko.

Recent, mai ales după lansarea serialului Cernobîl, dezastrul din localitatea Prîpyat a revenit în actualitate. list25.com a publicat, preluat de Libertatea, 25 de informaţii mai puţin cunoscute:

1. Oficialii spun că ar putea dura până la 100 de ani, înainte ca stația de la Cernobîl să fie complet decontaminată.

2. Ultimul reactor al Cernobîlului a fost oprit în anul 2000.

3. 200 de tone de materiale radioactive sunt încă în interiorul reactorului

4. Forumul de la Cernobîl, condus de Organizația Națiunilor Unite (ONU), se așteaptă la alte aproximativ 9.000 de decese cauzate de cancer, în urma radiațiilor rezultate după accidentul nuclear din 1986. Totuși, această cifră este una controversată.

5. Aproximativ 97% din materialul radioactiv rămâne într-un sarcofag ruinat.

6. Greenpeace se așteaptă până la 60.000 de cazuri de cancer tiroidian, după accidentul nuclear.

7. Potrivit Comisiei Nucleare de Reglementare din S.U.A. (Nuclear Regulatory Commission – NDC), 28 de muncitori de la Cernobîl au decedat în cele patru luni de după accident.

8. Belarusul a primit 70% din contaminarea de la Cernobîl

9. În mod surprinzător, rata generală a deceselor cauzate de cancer și alte efecte asupra sănătății legate de accidentul de la Cernobîl este mai mică decât s-a crezut inițial

10. Mulți medici din Europa de Est și din Uniunea Sovietică au sfătuit femeile însărcinate să se supună avorturilor pentru a evita nașterea de copii cu defecte congenitale, în ciuda faptului că nivelurile de radiații la care au fost expuse femeile erau prea mici pentru a provoca probleme.

11. Astăzi, impactul stresului psihologic al accidentului este cea mai mare problemă de sănătate publică.

12. În urma scurgerii radiațiilor, pădurea din apropiere a fost colorată în tonuri roșiatice, astfel că a fost numită „Pădurea Roșie”. Pădurea Roșie se află la 10 kilometri distanță de fostă centrală Cernobîl, în apropiere de orașul Prîpyat din Ucraina. Copacii au fost dărâmați și îngropați, iar tranșeele au fost acoperite cu nisip și s-au plantat pini. Astăzi, Pădurea Roșie rămâne una dintre cele mai contaminate zone din lume, solul fiind responsabil pentru 90% din radiații, potrivit 9am.ro.

13. Fiecare casă renovată din Cernobîl are astăzi o inscripție care poartă numele proprietarului locuinței.

14. Regiunea a devenit una dintre locurile unice ale lumii sălbatice, cu populații înfloritoare de lupi, cerbi, vulturi și alte păsări și animale.

15. Accidentul nuclear de la Cernobîl este cunoscut drept cel mai grav din istoria nucleară a lumii.

16. Mai mult de 5 milioane de persoane locuiesc în zone care sunt considerate a fi „contaminate” cu material radioactiv provenit de la accidentul din 1986.

17. Există planuri de utilizare a zonelor care înconjoară reactorul, pentru activități precum prelucrarea deșeurilor radioactive sau dezvoltarea rezervelor naturale.

18. Unii oameni s-au întors în zona afectată împreună cu familiile lor pentru a profita de avantajele compensatorii oferite de Guvernul de la Kiev.

19. Grupul pentru protecția mediului Greenpeace plasează numărul total de decese cauzate de cancer, pe plan mondial, la 93.000.

20. 20% din aceste decese au fost sinucideri

21. 800.000 de oameni și-au riscat viața, expunându-se la radiații pentru a contracara efectele exploziei. 25.000 dintre aceștia au murit și 70.000 au dizabilități.

22. Deloc surprinzător, accidentul nuclear a cauzat pagube de sute de miliarde de dolari Uniunii Sovietice, Federației Ruse și Ucrainei.

23. Ploaia nucleară provocată de dezastru a ajuns până în Irlanda.

24. Dezastrul a eliberat de cel puțin 100 de ori mai multă radiație decât bombele atomice de la Nagasaki și Hiroshima (Japonia).

25. Dezastrul de la Cernobîl rămâne singurul incident de nivel 7 pe scara internațională a evenimentelor nucleare (INES), devenind cel mai mare dezastru provocat de om din toate timpurile.