image
Sursa foto: madein.md

Avaria de la Uzina Metalurgică din orașul Râbnița: „Nu există niciun risc radiologic pentru sănătatea populației RM”

„Nu există niciun risc radiologic pentru sănătatea populației Republicii Moldova”, menționează Agenția Națională pentru Sănătate Publică într-un comunicat de presă emis în contextul unor speculații despre o avarie la Uzina Metalurgică din orașul Râbnița, care s-ar fi soldat cu emisii de substanțe toxice în atmosferă.

Potrivit instituției, debitul dozei fondului gama este situat în limitele valorilor medii caracteristice teritoriului țării și nu depășește valorile admise conform „Normelor Fundamentale de Radioprotecţie. Cerințe și Reguli Igienice”.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează starea fondului radioactiv în zonele de trai ale populației, făcând zilnic măsurători. În ultimele zile, nu au fost înregistrate creșteri ale nivelului radioactivității mediului pentru fondul de radiații caracteristice teritoriului republicii.

Un incident, în urma căruia s-a oprit cuptorul, a avut loc în această lună la Uzina Metalurgică din Râbnița. Pe rețele de socializare s-a scris că se încearcă a mușamaliza proporția avariei și că angajații uzinei ar fi semnat anterior angajamente de nedivulgare, iar oamenilor le este frică să-și piardă locul de muncă.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale, serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate.

Instituția mai menționează că în cadrul comunicării cu Tiraspolul, se desfășoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor incidentului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: