image
Sursa foto: jurnal.md

Zinaida Greceanâi, la o masă cu Galina Antiufeeva, soția fostului șef al KGB-ului de la Tiraspol, acuzat de numeroase crime

Preşedinta PSRM, Zinaida Greceanâi, şi Galina Antiufeeva, soția fostului șef al KGB-ului de la Tiraspol, acuzat de numeroase crime, au stat la aceeaşi masă de discuţii la Moscova. S-a întâmplat la o conferinţă despre colaborarea interparlamentară a CSI, care a avut loc în Duma de Stat a Rusiei. „Este un gest al teatrului absurdului politic!”, a comentat politologul Oazu Nantoi.

„Cu părere de rău, trebuie să spunem că unele forţe externe încearcă să atragă ţara noastră în blocul NATO. Aceasta e şi poziţia preşedintelui Republicii Moldova. Ieri, în Duma de Stat, el s-a pronunțat foarte clar în această privinţă. Din acest motiv, eu... Important e să nu vorbeşti, dar să crezi în ceea ce faci şi ca oamenii să susţină asta”, a spus Zinaida Greceanâi, la conferința de la Moscova.

Greceanâi a acuzat imixtiunea unor forţe externe, dar a neglijat faptul că a stat la aceeaşi masă cu vicepreşedinta Sovietului Suprem de la Tiraspol, Galina Antiufeeva, tot ea - soția fostului șef al KGB-ului din regiunea transnistreană, Vladimir Antiufeev, cetăţean rus şi agent al serviciilor speciale de la Moscova. Înainte de căderea Uniunii Sovietice, el avea gradul de maior al Detașamentului pentru acțiuni speciale al Miliției din capitala Letoniei, Riga. Antiufeev a participat la o tentativă de lovitură de stat împotriva noilor autorități ale Letoniei democratice, care s-a soldat cu mulți morți, iar în urma eșuării acesteia a fugit la Moscova. Antiufeev a fost dat în urmărire generală de către autoritățile letone pentru „crime împotriva statului”. Apoi, în 1991, a participat de partea separatiştilor şi trupelor de la Moscova în războiul contra Republicii Moldova. După 1992, şi autorităţile de la Chişinău i-au deschis dosare penale, însă, ulterior, instituţiile Republicii Moldova nu au mai informat opinia publică despre finalitatea acestora. Chiar şi Mihail Bergman, fost comandat al Armatei a 14-a, l-a catalogat pe Vladimir Antiufeev drept un criminal internaţional. În vara lui 2014, Antiufeev a fost numit „vicepremier” al autoproclamatei „republicii populare Donețk”, dar a fost ulterior demis după ce ar fi încercat şi acolo o „tenatativă de lovitură de stat”.

Într-un comentariu pentru Jurnal TV, politologul Oazu Nantoi a declarat că gestul Zinaidei Greceanâi de a sta la aceeaşi masă cu Galina Antiufeeva ţine de teatrul absurdului politic moldovenesc.

„Dat fiind faptul că şi Zinaida Greceanâi - să mă ierte doamna - şi Galina Antiufeeva aleargă la Moscova cu acelaşi scop, fiind agenţi de influenţă, în opinia mea - articolul 38 din Constituţia Republicii Moldova - ai Federaţiei Ruse. Deci - în calitate de unelte docile ale Federaţiei Ruse. De ce Igor Dodon şi Zinaida Greceanâi, nemaivorbind de Galina Antiufeeva, care are în palmaresul său titlul de soţie a călăului de la Ministerul Securităţii, Vadim Antiufeev, au ales această traiectorie? Asta trebuie de întrebat pe aceste doamne”, a menționat Oazu Nantoi.

Contactată de Jurnal TV, șefa PSRM nu a răspuns la telefon pentru comentarii. Incidentul cu implicarea Zinaidei Greceanâi vine după ce Igor Dodon a ţinut un discurs de la tribuna Dumei de Stat a Rusiei. Deputaţii de la Moscova au primit cu aplauze declaraţiile acestuia cu privire la faptul că Republica Moldova nu doreşte să adere la NATO sau că limba rusa trebuie să-şi menţină statutul de limbă de comunicare interetnică în republică. Dodon şi-a mai exprimat convingerea că, doar împreună cu regiunea transnistreană, Republica Moldova este puternică. Mai mult, șeful statului şi-a exprimat speranţa că „în viitorul apropiat se va ajunge la decizia de reîntregire a ţării”, cu aportul important al Federației Ruse, în rol de intermediar și garant.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: