image
Sursa foto: IPN.md

Cazul Glorinal: Avocații vorbesc despre un atac raider; Învinuiții neagă acuzațiile

Avocații firmei de construcție Glorinal, a cărei conducere a fost arestată recent pentru 30 de zile, vorbesc de un atac rider. Aceștia au declarat într-o conferință de presă că factorii de decizie din cadrul companiei au fost reținuți abuziv, iar anumite persoane încearcă să inducă în eroare opinia publică. Frații Vladimir și Oleg Nemțanu resping declarațiile făcute de avocații companiei, menționând că agentul economic nu și-a respectat angajamentele față de ei, ca investitori în imobile, ceea ce a și dus la acționarea companiei în judecată.

În cadrul unei conferințe de presă, avocatul companiei de construcție Glorinal, Victor Munteanu a declarat că aceasta are o reputație ireproșabilă, și nu a fost implicată în scheme de escrocherie, fiind corectă cu investitorii săi.

Munteanu a menționat că două persoane dintre cele care au investit în construcția apartamentelor nu au locuit niciodată în blocul dat în exploatare. Timp de doi ani, administratorul companiei Glorinal nu ar fi reușit să-i contacteze pe clienți, iar în 2017 aceștia au apărut și au inițiat cerere de reziliere a contractului de investiții. Avocatul vorbește de șantaj.

Legea privind insolvența este aplicată incorect, afirmă avocații, potrivit cărora există un interes - punerea la șefia companiei a unui alt conducător, care să coordoneze cu preluarea afacerii. Ala Raievschi admite că s-a procedat la o acțiune de tip rider.

Astăzi frații Vladimir și Oleg Nemțanu resping declarațiile făcute de avocații companiei Glorinal, menționând că agentul economic nu și-a respectat angajamentele față de ei, ca investitori în imobile, ceea ce a și dus la acționarea companiei în judecată.

Într-o conferință de presă la IPN, Oleg Nemțanu a povestit că, în 2007, fratele său a decis să-și procure un apartament de la compania, la Valea Trandafirilor. S-a întâlnit cu managerul de vânzări și au convenit tranzacția. Peste mai mulți ani, același manager, cu care între timp s-a împrietenit, i-a propus și alte apartamente, pe care le-a cumpărat, apoi le-a vândut, altele au rămas pe numele fraților.

Frații Nemțanu susțin că directorul Glorinal, Vasile Chirică, i-a hrănit cu promisiuni

În 2010, bărbatul a cumpărat un spațiu comercial la Calea Orheiului, la etapa construcției. Împreună cu fratele, au investit acolo bani. Dar s-a adeverit o construcție problematică, compania de construcții Glorinal nu s-a înscris în termenul de dare în exploatare a imobilului. Dificultățile în care s-au pomenit i-a făcut pe frați să ceară înapoi banii investiți.

Avocatul fraților Oleg și Vladimir Nemțanu, Denis Buța, a precizat că clienții săi au achitat 90% din banii pentru apartamente. Bunurile procurate de aceștia au fost gajate băncii fără acordul lor. În 2017, frații au depus o cerere în judecată pentru rezilierea contractelor de investiții. Apoi, au solicitat ca compania să intre în insolvabilitate și să le fie întorși banii. Cererea a fost respinsă întrucât compania a demonstrat că are mai multe active și poate finaliza construcția imobilelor. Mai târziu, a mai fost depusă o cerere de insolvabilitate. Conducerea companiei a fost înlăturată, atribuțiile revenind administratorilor de insolvabilitate. Glorinal ajunge în incapacitate de plată și este de acord să intre în insolvabilitate.

Avocatul mai spune că declarații ale avocaților precum că frații Nemțanu au intrat ilegal în posesia a trei hectare de pământ în Trușeni, prejudiciind fondul ecologic, este o afirmație falsă. Potrivit lui, terenul a fost procurat legal. Există un contract de vânzare-cumpărare. Denis Buța susține că clienții lui au solicitat o sumă mai mare drept prejudiciu în cazul apartamentelor procurate de la Glorinal, deoarece au investit în reparația lor.

Bărbații resping acuzațiile de atac raider asupra companiei. Potrivit lui, directorul Glorinal, Vasile Chirică, i-a hrănit cu promisiuni.

Amintim că în dimineața zilei de 7 septembrie, ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al Ministerului de Interne și cei din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au descins cu percheziții simultane la o companie de construcții din Chișinău. A fost reținut inclusiv directorul companiei. Șase persoane au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile. Avocații acestora au contestat decizia de reținere.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: