image
Sursa foto: jurnal.md

Opinii: Suntem ostaticii unui nou mandat al lui Dodon; Situația în RM este mult mai gravă decât în orice țară din Europa

Rectificarea bugetului pentru anul 2020, dar și situația agricultorilor a fost discutată de către mai mulți deputați în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV. Alexandru Slusari a declarat că totul se bazează pe minciună și că Dodon îi împune pe toți să mintă. Socialistul Vasile Bolea în replică a declarat că atunci când țara se confruntă cu o asemenea criză, opoziția din Parlament trebuie să tacă.

Situația economică, pandemia și seceta din acest an au stârnit polemici în platoul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV. Deputații Alexandru Slusari (Platforma DA), Nicolae Ciubuc (PD) și Vasile Bolea de la PSRM au discutat despre rectificarea bugetului și situația din agricultură.

În cadrul emisiunii a avut o intervenție și președintele Expert-Forum România, Sorin Ioniță, în cadrul unei intervenții prin skype, menționând că situația economică din RM este foarte gravă.

Problema economică este foarte mare în RM, seceta, calamitatea din agricultură, modul cum a reacționat Guvernul foarte stângaci la protestul agricultorilor din vara asta. Faptul că se vede că nu există resurse în buget face ca stiuația se fie mult mai gravă decât în orice țară din Europa”, a punctat Ioniță.

Alexandru Slusari a declarat în platoul emisiunii că mai mulți agricultori ar fi supuși unor atacuri raider în ultimele săptămâni.

Cea mai mare problemă a proceselor economice și situația cu rectificările bugetului este Igor Dodon și minciuna. Totul se bazează pe minciună, Dodon îi împune pe toți să mintă, i-au mințit pe agricultori în august, când noi am discutat cum facem, ce facem. Agricultorii din mai multe sate de trei săptămâni simt acest atac raider care a pornit de la agro-holdinguri pe fundalul secetei. Vin acei mari care stau pe lângă Igor Dodon și încearcă să le preia afacerile. Este o catastrofă de care noi nu am văzut din 1946, 1947. Același lucru cu creditul rusesc, Chicu știe că acel credit nu vine și în discuție separată a zis, da, Igor Dodon a zis, taci că el vine în decembrie și în mesajul electoral o să fie că dacă mă votați pe mine vine și creditul. Toată această rectificare economică... noi suntem ostaticii unui nou mandat al lui Igor Dodon”, a spus Slusari.

La rândul său Nicolae Ciubuc de la PD a menționat că este de acord cu cele declarate de antivorbitorul său, dar l-a învinuit că în 2019 aceștia s-au ocupat de ancheta privind furtul miliardului și nu de agricultori.

Eu sunt de acord aproape în totalitate cu ce-a spus domnul Alexandru Slusari legat de problemele din sectorul agricol, legat de pandemie, de secetă, le înțelegem. Problema-cheie e că noi suntem limitați de insuficiență sau incapacitate de resurse financiare. Ori acel acord cu FMI-ul, condiționalitățile trebuie inevitabil respectate. Eu dincolo de ce menționează domnul Alexandru despre această guvernare, făcând trimitere minciuni și așa mai departe, eu aș pune la bază caracteristic cum este ipocrizia și populismul pe care uneori cineva le promovează fără ca să se țină de lucrurile și realitățile din RM. În 2019 când erați voi la guvernare în timp ce agricultorii nu aveau unde să-și vândă producția, era mai importantă ancheta privind furtul bancar, ancheta cu exportul de nuci?”, a întrebat Ciubuc.

Nu comparați anul trecut cu seceta de acum, sunteți reprezentantul agriculturii, ei acum au nevoie de ajutor”, a răspuns Slusari.

„Răbdare, 300 de milioane au fost alocate grație grupului nostru de lucru care a lucrat pe platforma parlamentară a reușit mai multe măsuri. O să mai fie rectificări”, a menționat acesta.

La rândul său, Vasile Bolea a ținut să-i ia apărarea lui Igor Dodon, apostrofându-l pe Alexandru Slusari că prea des îi rostește numele.

În afară de cuvântul minciună, pe care probabil l-a luat în chirie, de fiecare dată când spune „Dodon”, probabil din partea lui Soros sau a altcuiva primți câte 100 de euro. Domnule Slusari ce are Dodon cu pandemia și cu seceta din anul acesta? Lasați, în această situație s-a pomenit nu doar țara noastră, problema e în altceva. Opoziția din Parlament, atunci când țara este într-o asemenea criză, ajută guvernarea știți prin ce? Prin faptul că tac”, a spus Bolea.

Urmăriți aici Ora Expertizei, partea I:

Ora Expertizei, partea II:

Noutăţile partenerilor

comentarii: