image
Sursa foto: Jurnal TV

Premieră în lumea teatrului din Moldova și România: Marius Manole și Anatol Durbală vor juca împreună într-un nou spectacol

Doi actori consacrați, Marius Manole de la București și Anatol Durbală de la Chișinău, vor apărea în scena Teatrului „Alexei Mateevici”, unde se montează spectacolul „Eu sunt vântul”. Premiera va avea loc în septembrie, în cadrul Reuniunii Teatrelor Românești la Chișinău. Până atunci, toată trupa muncește de dimineață până noaptea târziu.

„E prima dată când se întâmplă ca un actor din România să facă un spectacol într-un teatru din Chișinău. Am așteptat această experiență, îl știu pe Anatol de foarte mulți ani, îl admiram foarte tare, iar acum am și descoperit un om foarte frumos. E un noroc că se întâmplă această colaborare, dar din punctul meu de vedere, ea se întâmplă destul de târziu și mă gândesc de ce în 30 de ani noi nu am reușit să facem acest schimb”, spune actorul Marius Manole, de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.

„Am un partener, un artist mare din România, Marius Manole, care a acceptat să vină aici în Republica Moldova și să facem împreună un spectacol. Sunt acolo niște adevăruri care nu te lasă să dormi noaptea. Ne sunăm cu Marius și repetăm și online sau prin tot felul de modalități, la telefon și venim dimineața cu întrebări noi și descoperim momente noi”, afirmă Anatol Durbală, actor la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Regizorul Sorin Militaru așteaptă cu nerăbdare să vadă reacția publicului de la Chișinău.

„E un spectacol cu o miză culturală extrem de puternică. Jon Fosse, un dramaturg mondial, unul dintre cei mai importanți la ora actuală. Textul nu a fost jucat niciodată în limba română. Cred că acest amestec de limbi, de culturi, de concepții, de viziuni diferite va duce la un spectacol minunat. Vom face turnee în România, vom juca și aici, și acolo...", a menționat regizorul.

„Este vorba despre un spectacol de repertoriu, adică va fi jucat lunar. Ne dorim ca acest spectacol să fie cu adevărat o noutate pentru toți spectatorii și pentru noi, pentru că doar așa reușim să se creăm punți de unificare, punți de colaborare și ne dăm seama că arta este cea care sfidează hotare, care ne menține, cum spuneam, ca un magnet - mereu uniți”, a declarat Elena Frunze-Hatman, director al Teatrului „Alexei Mateevici”.

Spectacolul „Eu sunt vântul”, de Jon Fosse, în regia lui Sorin Militaru, va deschide stagiunea 2022-2023 a Teatrului „Alexei Mateevici”.

comentarii: