image
Sursa foto: unmiss.unmissions.org

Curtea de Apel Comrat a anulat decizia deputaților găgăuzi privind acțiunile de 9 mai cu utilizarea panglicii negru-oranj

Curtea de Apel Comrat a anulat o hotărâre a Adunării Populare a Găgăuziei privind organizarea acțiunilor de 9 mai cu utilizarea panglicii negru-oranj, considerată unul dintre simbolurile războiului din Ucraina.

Hotărârea a fost aprobată de deputații găgăuzi pe 29 aprilie, astfel sfidând unica autoritate legislativă a statului. A fost însă atacată în instanță de Oficiul teritorial Comrat al Cancelariei de Stat, reprezentanța Guvernului în teritoriu.

Decizia Curții de Apel Comrat nu este definitivă și poate fi atacată în instanța supremă în termen de 15 zile.

Amintim că pe 14 aprilie, Parlamentul a votat legea care interzice însemnele războiului, inclusiv panglica ”Sf. Gheorghe”, literele ”Z„ și ”V„. Pe 19 aprilie, președintele Maia Sandu a promulgat legea, iar o zi mai târziu, documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit legii, încălcarea interdicției se va pedepsi cu amenzi de până la 9.000 de lei, pentru persoane fizice, și cu până la 18.000 mii lei, pentru persoane juridice.

Bașcanul Irina Vlah a venit cu o reacție în care încearcă să explice de ce sfidează decizia autorităților de a interzice simbolurile Kremlinului, utilizate în războiul din Ucraina. La fel ca și Igor Dodon, Vlah sugerează că actuala guvernare ar trebui să-și învețe „lecția” și că societatea a fost pusă în situația „de a primi tacit voința politicienilor” atunci când aceștia au decis interzicerea simbolurilor războiului.

Publicăm mai jos hotărârea:

jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: