image
Sursa foto: Jurnal de Chișinău

Elevii din Republica Moldova sunt obligați să meargă în toalete din Evul Mediu

175 de elevi din diferite instituții de învățământ au avut posibilitatea să completeze anonim niște formulare în care își exprimă opinia despre condițiile igienice și sanitare în școli. 57% din aceștia spun că toaletele sunt localizate în afara clădirii școlii, iar 75% din respondenți au menționat că nu există niciodată hârtie igienică în grupurile sanitare.

Platforma Copiilor a lansat în decembrie 2017 o campanie de cercetare a opiniei elevilor despre modul în care se respectă drepturile lor, inclusiv în ce privește condițiile igienice și sanitare din școlile în care își fac studiile. Elevii au fost încurajați să răspundă la întrebările dintr-un chestionar anonim și să publice imagini cu toaletele din instituțiile de învățământ pe care le frecventează.

Elevii au prezentat la sfârșitul lui martie rezultatele sondajului care demonstrează că drepturile lor la igienă sunt încălcate. La sondaj au participat 175 de elevi din diferite instituții de învățământ din Republica Moldova.

Din răspunsurile copiilor: „Când vine o comisie, femeile de serviciu pun săpun lichid peste tot, iar când pleacă și săpunul dispare. Trei din patru copii spun că în toaleta de la școală nu există niciodată hârtie igienică. În toaletă se face rar curățenie, practic nu poți respira”.

Elevii susțin că accesul la apă potabilă în școală este dificil pentru 43% din respondenți, iar 27% din copii spun că nu au apă potabilă în instituție. Chiar dacă 90% spun că există lavoare unde pot să se spele pe mâini, 70% menționează că, rar sau niciodată, nu există săpun. De asemenea, 75% din respondenți au menționat că la WC nu există niciodată hârtie igienică, iar mirosul este foarte urât.

Potrivit reprezentanților Asociației „Părinți Solidari”, hârtia igienică nu a fost niciodată inclusă în lista normativelor pentru produse de igienă în școli, normative care nu au fost schimbate din 1986, fapt confirmat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Toaletele interne, doar de formă

Din cei 175 de respondenți, 57% spun că toaleta este localizată în afara clădirii școlii, iar 70% susțin că profesorii merg la un alt WC decât cel al elevilor. Potrivit tinerilor, condițiile din toaleta profesorilor sunt mult mai bune decât cele din cea a elevilor. Există cazuri în care toaleta profesorilor este localizată în interiorul școlii, iar a elevilor afară.

Nici intimitatea copiilor nu este asigurată, chiar dacă 77% din elevi au menționat că în toaletele din școală există pereți, doar 43% din copii spun că aceste cabine au uși.

Elevii menționează că toaletele interne sunt deschise doar când au loc controale sau seminare. „Toaleta este afară și este comună. Băieții aruncă zăpadă prin fereastră, pentru că toaleta nu are geamuri. Merg toți, din clasa a întâia până în a douăsprezecea. La toaleta pentru clasele primare nu sunt uși deloc”, se menționează în răspunsuri.

Coordonatorii Platformei Copiilor ne-au comunicat că unii elevi au fost intimidați de către administratorii instituțiilor de învățământ să nu trimită fotografii cu starea blocurilor sanitare din școlile în care învață.

Promisiunile veșnice ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

La prezentarea rezultatelor studiului privind respectarea condițiilor de igienă și sanitație în școli a fost prezentă și secretara de Stat a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, care a menționat că susține părerea elevilor și speră că problemele depistate de către aceștia să fie rezolvate.

„Problemele identificate privind apa potabilă și blocurile sanitare au fost depistate și de noi. Acum se lucrează la elaborarea unor documente cu privire la standardele de dotare a școlilor. Avem standarde pentru fiecare sală de clasă, inclusiv pentru blocurile sanitare, care includ necesitățile igienice, pornind de la hârtie igienică și săpun lichid. Toate acestea sunt foarte importante și asigură sănătatea copiilor. Vom ține cont de părerea elevilor și sperăm că aceste probleme vor fi rezolvate”, a declarat Cutasevici.

Platforma Copiilor a fost creată în 2017, fiind administrată de 22 de adolescenți din 12 regiuni ale Republicii Moldova. Aceasta are drept scop crearea unui spațiu online unde elevii se pot informa despre drepturile lor, unde pot să-și exprime anonim opinia și unde pot raporta cazuri de încălcare a drepturilor copilului. Activitatea grupului este facilitată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), cu susținerea „Save the Children”.

„Știți ce se întâmplă când îți ceri drepturile? Ți se scade nota la matematică”

Angela Cutasevici, secretară de Stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a îndemnat elevii care au completat chestionarele să meargă la administrația școlii în care învață și să ceară îmbunătățirea condițiilor în blocurile sanitare. La rândul lor, elevii au menționat că acest lucru este imposibil, deoarece nimeni nu îi ascultă. „Credeți că ne va asculta cineva?… Cine suntem noi? Știți ce se întâmplă când îți ceri drepturile? Ți se scade nota la matematică la alte obiecte. Ești dat la o parte doar pentru că ți-ai expus părerea”, i-a răspuns cu lacrimi o elevă, membră a Platformei Copiilor, secretarului de stat al MECC.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: