image
Sursa foto: Facebook

Spânu: Până în 2025, Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare

Până în anul 2025, Republica Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare. Licitația pentru proiectarea și construcția centralelor electrice de cogenerare a fost deja lansată. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, pe pagina sa de Facebook.

Noile centrale vor fi bazate pe tehnologia flexibilă - motoare cu ardere internă și vor avea o capacitate de 55 MW/h energie electrică și 43 Gcal/h. Acestea vor înlocui fosta CET-1, care a fost dată în exploatare încă în anul 1951. 

Procedurile de achiziție a serviciilor de proiectare, furnizare, instalare și punere în funcțiune a centralelor au fost lansate de către Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii. Documentele de licitație pot fi găsite AICI.

Noile centrale eficiente vor avea și instalații fotovoltaice cu o capacitate de 100 kW, contribuind astfel la dezvoltarea surselor de energie regenerabilă din țară. 

„Construcția celor două centrale vine să susțină independența energetică a Republicii Moldova și sunt construite cu sprijinul financiar al World Bank Moldova", a scris ministrul Spânu în mesajul său.

Noutăţile partenerilor

comentarii: