image
Sursa foto: ziaruldeiasi.ro

La Sculeni, vama colcăie de contrabandiști, tigările trec ca-n brânză

Un microbuz cu 30.000 de pachete de ţigări “Ashima” de contrabandă a trecut în martie curent ca prin “brânză” prin Punctul Vamal Sculeni. La un control sumar, s-ar fi văzut că marfa era ascunsă printre puieţi de pomi fructiferi. Numai că şoferul Ivan B., cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească, a fost părăsit de “noroc”.

După câţiva kilometri, la un control de rutină i se descoperă ţigările de contrabandă şi este întors în vamă. Sursele noastre afirmă că autoutilitara a fost lăsată apoi să plece spre Republica Moldova. Acest caz straniu ridică mai multe întrebări. De ce nu a fost controlat, chiar sumar, autovehiculul la intrare în România? Cine era pe tură, poliţist şi vameş? A fost sechestrat microbuzul? Unde este în acest moment microbuzul? Ţigările sunt originale sau contrafăcute?

Vama Sculeni „colcăie“ de contrabandişti, după cum spun chiar unii vameşi şi poliţişti. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă, în exclusivitate, un caz straniu, după părerea noastră, petrecut la începutul lui martie: un microbuz cu 30.000 de pachete cu ţigări intră în România, apoi se întoarce în Republica Moldova, după ce, un poliţist „zelos“ a descoperit, dintr-o întâmplare, că microbuzul era plin cu ţigări. Pentru că informaţii oficiale nu avem în acest caz deoarece reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au invocat derularea unei anchete, jurnaliştii au stat de vorbă, sub anonimat, cu poliţişti şi vameşi care au povestit lucruri ce par „fantastice“: unele microbuze cu ţigări de contrabandă ar fi „alimentate“ între frontiere (în zona duty free), sunt băgate în faţă pentru a li se face controlul vamal şi apoi trec ca prin „brânză“.Unele surse vorbesc de „echipe“ care lucrează pe o anumită tură, când intră „marfa“ în România. Un lucru este clar: Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni a rămas singura poartă de intrare în Europa unde nu au avut loc descinderi ale procurorilor, iar unii poliţişti şi vameşi îşi fac de cap.

Pe 7 martie, în jurul amiezii, dinspre Republica Moldova, la intrarea în vama românească şi-a făcut apariţia o autoutilitară marca Mercedes Benz Sprinter, înmatriculată în România. Autovehiculul era trecut în acte pe persoană fizică, adică aparţinând lui Ivan B., cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească. În timp ce microbuzul stătea la rând pentru a i se face controlul poliţiei de frontieră şi apoi vamal, autovehiculul este scos din rând de către o poliţistă de frontieră şi introdus în faţă, pentru controlul vamal. Angajaţii din punctul vamal Sculeni şuşotesc că faptul este observabil pe camerele de luat vederi. Acestea ar mai arăta încă ceva: poliţistul de frontieră îi spune vameşului care se repede să deschidă uşile autoutilitarei că, potrivit ultimei dispoziţii date de către conducerea Punctului Vamal, autoutilitarele şi microbuzele care sunt pe persoană fizică nu trebuie să mai fie controlate, din cauza aglomeraţiei. Vameşul nu se mai uită în interiorul dubiţei, deşi ar fi avut ce să vadă: zeci de mii de pachete cu ţigări de contrabandă.

Microbuzul iese din Sculeni şi se îndreaptă către Iaşi. La un moment dat, şoferul autoutilitarei opreşte şi ia o femeie ca pasager, Angela S., cu domiciliul în municipiul Iaşi. Însă, după „norocul“ avut în vamă, urmează un ghinion: după numai câţiva kilometri, în jurul orei 18, autoutilitara este trasă pe dreapta de către o patrulă a poliţiştilor de frontieră.

Cel care cere documentele şoferului Ivan B. este un poliţist care se pare că nu era la „curent“ cu ma­nevrele din vamă. Curios din fire, Iulian Petruşcă a deschis uşile dubiţei şi s-a uitat: în interior se aflau mai mulţi puieţi de livadă, ambalaţi. Însă în interiorul ambalajului se aflau 30 de mii de pachete cu ţigări „Ashima“. Poliţistul a decis să întoarcă maşina în Vamă pentru un control amănunţit.

Poliţia de Frontieră tace

În prezent, unii dintre vameşii şi poliţiştii care lucrează aici sunt curioşi în sensul că se întreabă unde a dispărut microbuzul. Cert este că poliţiştii au luat ţigările din captură. Apoi, potrivit unor angajaţi din Punctul Sculeni, microbuzul ar fi fost lăsat să treacă înapoi în Republica Moldova. Autoutilitara ar fi traversat graniţa, la volan fiind Ivan B., iar în dreapta, Angela S. Alte „guri rele“ spun chiar că maşina respectivă care figura pe numele lui Ivan B. ar face drumuri dese în prezent, prin vama Sculeni şi cea din Republica Moldova, fără să fie „jenaţi“ de către autorităţi.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră ne-au precizat scurt, prin intermediul purtătorului de cuvânt, faptul că sunt făcute cercetări de către procurori, şi nu pot oferi prea multe informaţii. Însă în comunicatul de presă oferit pe data de 8 martie Poliţia de Frontieră a dat detalii despre costul transportului: aproape 30.000 cu pachete de ţigări în valoare de 280.000 de lei. „Ţigările erau originale, doar din duty free. Iar acesta funcţionează doar pe teritoriul Republicii Moldova. Ori, putem trage concluzia că ţigările au fost îmbarcate în autoutilitară după ce a făcut vama din Republica Moldova. Însă cei de la duty free nu vând cantităţi mari de ţigări decât persoanelor juridice, nu şi fizice. Iar a doua chestiune, ţigările originale au o valoare de piaţă mult mai mare decât cele contrafăcute, deci contrabandiştii ţintesc mai sus, deoarece trebuie să împartă banii cu poliţiştii şi vameşii“, ne-a precizat un angajat al Punctului Vamal.

Vameşii moldoveni au capturat un TIR cu 100.000 de pachete de „Ashima“

Pe data de 7 martie, la orele nopţii, adică la câteva ore de la „evenimentul“ cu autoutilitarea în care se aflau 30.000 de pachete cu ţigări originale, în Vama din Republica Moldova, într-un TIR care transporta zahăr a fost descoperită cantitatea de 100.000 de pachete cu ţigări, de aceeaşi marcă, „Ashima”. Potrivit unor surse din cadrul Punctului Vamal, camionul trebuia să intre în vama Sculeni, apoi să ajungă în vestul României. TIR-ul ar fi avut numere de înmatriculare de Spania.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: