image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Ministerul Finanțelor invită CALM la calm: Propune să discute plafonarea taxelor locale în cadrul unei ședințe

Ministerul Finanțelor informează că este deschis pentru discuții pe marginea proiectului de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021.In stituția anunță că planificată o ședință cu participarea reprezentanților Congresului Autorităților Locale din Moldova pe marginea subiectelor ce vizează măsurile de ordin fiscal la ora 15:00.

„Lipsa de certitudine și previzibilitate fiscală influențează puternic deciziile investiționale a mediului de afaceri. Din acest motiv și urmare a multiplelor solicitări din partea mediului de afaceri și asociațiilor de business, MF propune stabilirea în Codul fiscal a unor plafoane a mărimilor maxime a taxelor locale, care sunt necesare agenților economici și autorităților publice locale sub aspectul previzibilității extinderii obligației fiscale”, se arată într-un comunicat emis de isntituție „ Precizăm că, toate măsurile incluse în proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021 au fost supuse unui amplu proces de consultări publice cu toate părțile interesante, a căror participare activă și responsabilă în cadrul acestui exercițiu a avut un aport valoros la elaborarea și definitivarea proiectului de lege” se mai precizează în comunicat..

Proiectul de lege referitor la plafonarea taxelor locale urmează să fie examinat de către Guvern, iar decizia finală privind adoptarea acestor măsuri de politică fiscală și vamală aparține Parlamentului.

Amintim că zeci de primari și consilieri locali participă la un protest organizat de Congresul Autorităților Locale din Moldova față de decizia autorităților de a plafona taxele locale.

Potrivit lor, plafonarea taxelor locale nu este în interesul mediului de afaceri, dar în interesul doar a unor grupuri foarte înguste și obscure de afaceriști. „Vă invităm să analizați atent cotele maxime ale plafoanelor propuse și vă veți convinge că ele prejudiciază, în primul rând, mediul de afaceri mic și mijlociu. Anume acolo, așa cum se laudă reprezentanții Ministerului Finanțelor, au fost stabilite plafoane de zeci sau chiar sute de ori mai mari decât cele actuale. Cu alte cuvinte, Ministerul Finanțelor, de fapt, în mod total provocator și perfid, de parcă invită și sugerează APL ca să crească veniturile sale anume din contul creșterii taxelor locale pentru antreprenorii mici și mijlocii. În același timp, plafoanele apără doar interesele unor companii foarte mari și prospere”, a menționat directorul CALM, Viorel Furdui.

Primarii solicită Guvernului, Ministerului Finanțelor și altor instituții ale statului să acționeze în limitele cadrului constituțional, legal și să stopeze acțiunile de provocare, presiune și dezbinare ale APL și mediului de afaceri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: