image
Sursa foto: csis.org

Topul celor mai pașnice țări din lume: Pe ce loc se situează Republica Moldova

Republica Moldova se situează pe locul 68 în lume în clasamentul celor mai „pașnice” țări din lume. Clasament realizat anual de Global Peace Index.

Republica Moldova se află pe locul 68 în clasamentul Global Peace Index, cu un „scor” de 1951 de puncte.

Cea mai pașnică țară din lume este Islanda (1.072 de puncte), urmată de Noua Zeelandă (1221 de puncte).

Cele două și-au păstrat pozițiile ocupate în 2018. „Instituțiile, atitudinile și structurile de pace puternice pe care Islanda le susține au susținut rezistența țării împotriva șocurilor interne mici”, se arată în comunicatul celor care au realizat acest studiu.

Pe podium a urcat și Portugalia (1274 de puncte). Dintre cele 24 de țări care ne depășesc, 16 sunt din Europa. România este situată mult înaintea Spaniei (locul 32), Italiei (39), Marea Britanie (45), iar SUA ocupă abia locul 128.

Cele mai „războinice” țări

Cele mai nesigure țări din lume sunt Afganistan (3.574 de puncte), Siria (3.566 de puncte) și Sudanul de Sud (3.526 de puncte).

În ierarhie au fost incluse 163 de țări. Pentru realizarea punctajului s-au luat în calcul mai multe aspecte, precum cheltuielile legate de operațiunile militare, dar și numărul morților în urma unor conflicte sau acte teroriste. Față de cifrele de anul trecut s-a constatat o ușoară ameliorare a indicelui de siguranță. 86 de țări au scoruri mai bune față de anul trecut.

Top MoldovaTop Moldova
Top MoldovaTop Moldova

Top MoldovaTop Moldova

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: