image
Sursa foto: worldstrides.com

Românii de pretutindeni sărbătoresc astăzi Ziua Naţională a României; Programul manifestărilor de la București

Astăzi, 1 decembrie, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Naţională a României. Data de 1 decembrie 2019 marchează împlinirea a 101 de ani de la Unirea principatelor Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, eveniment care a avut loc la 1 decembrie 1918. În fiecare an, la această dată se organizează parade militare la Bucureşti, Alba-Iulia sau Timişoara, la care sunt aşteptaţi mii de oameni.

Ce sărbătorim pe 1 Decembrie – care este semnificația zilei

În data de 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională a Românilor, convocată la Alba Iulia, decreta unirea Transilvaniei cu România. Pe lângă Transilvania în sine, sunt alipite regatului român și Banatul, Crișana și Maramureș. Astfel ,se creează un singur stat.

În acel moment, Vasile Goldiș a citit proclamația, care decreta: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.

Astfel, granița României era în Vest pe Tisa, incluzând o bucată importantă din Ungaria de azi și din Serbia de azi (Banatul sârbesc). Pierderea masivă de teritorii a determinat Ungaria să declare război României și Cehoslovaciei în 1919, acesta terminându-se după ce armata Română a cucerit Budapesta în data de 4 august 1919. La acel moment, celebrul sergent Iordan a atârnat opinca pe Parlamentul maghiar.

Parada militară de 1 decembrie din București

Ceremoniile militare din București, cu ocazia zilei de 1 decembrie, vor începe la ora 9.00. O ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori se va desfășura la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

La ce oră începe parada militară în București

Parada militară de 1 decembrie este prevăzută să aibă loc începând cu ora 11, în Piața Arcului de Triumf. Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din care 500 militari din peste 20 de ţări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave, vor fi la parada militară de duminică, 1 Decembrie.

Aceasta are loc începând cu ora 11.00, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti, arată reprezentanții Ministerului Apărării.

Cum va fi vremea la parada militara de 1 decembrie

Astăzi, minimele termice se vor situa, în medie, între 2 şi 6 grade Celsius, mult peste valorile înregistrate anul trecut de Ziua Națională, când temperaturi maxime s-au încadrat, în general, între -9 și 2 grade Celsius, iar cele minime între -16 și -4 grade. Apariția ploilor va fi posibilă dar vor fi, în general, slabe, potrivit meteorologilor.

Ziua de 1 decembrie a devenit zi națională a României în anul 1990!

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: