image
Sursa foto: președinte.md

Dodon îl numește pe liderul separatist „președintele Transnistriei”, iar posturile ilegale - „de carantină”; Este o trădare!

Președintele Igor Dodon îl numește pe liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, „liderul Transnistriei”, „președintele Transnistriei”, iar cele peste 27 de posturi militare instalate ilegal în jurul localităților subordonate Chișinăului, „posturi temporare de carantină”.

„Astăzi, am avut o nouă întrevedere cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, la Reședința de Stat de la Condrița, fapt care subliniază caracterul unui dialog permanent”, notează Igor Dodon pe pagina sa de facebook..

În context el se laudă că au examinat implementarea pachetului „Berlin-Plus”. De asemenea, au făcut un schimb de opinii cu privire la problemele care au apărut în ultimele luni urmare a răspândirii virusului COVID-19. „Astfel, am discutat despre anularea posturilor temporare „de carantină” din Zona de Securitate, unele acțiuni pentru asigurarea liberei circulații, precum și pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale”, subliniază Dodon.

„Am reiterat importanța operațiunii de pacificare de pe Nistru drept garant al păcii și securității cetățenilor și am acceptat să întreprindem pași comuni pentru a nu admite agravarea situației în Zona de Securitate, care ar submina pacea și stabilitatea pe întreg teritoriul Republicii Moldova”, a mai notat Dodon.

Acțiunile acestuia, de a-l invita la reședința de stat de la Condrița pe liderul separatist, au fost criticate dur de reprezentanții opoziției și ai socității civile, care au observat că Dodon îl numește „lider al Transnistriei”, iar pentru presa de la Tiraspol, l-a numit chiar „președinte al Transnistriei”. „

„Dodon l-a numit pe Krasnoselski „președintele Transnistriei” Așa ceva nu s-a mai întâmplat până acum și este absolut inadmisibil. Se pare că așa vede Igor Dodon rezolvarea conflictului transnistrean: prin recunoașterea de facto a regimului nelegitim de la Tiraspol, și prin faptul de a-i da mână liberă să acționeze cum vrea, abuzându-ne cetățenii, victime nevinovate ale conflictului, inclusiv veteranii de război”, a menționat deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan.

„Am insistat să organizăm o ședință în teritoriu a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, cu participarea reprezentanților celor afectați direct de situație. Președintele comisiei, Alexandru Jizdan, nu a acceptat așa ceva. Vrea o ședință închisă, la Chișinău. (…)Subiectul instalării posturilor ilegale va fi discutat, la SIS. Această decizie a fost luată la inițiativa SIS și a Serviciului de Protecție și Pază de Stat – care nu are nicio atribuție privind situația din Zona de Securitate” subliniază Moțpan.

Totodată deputatul mai spune că presa nu va avea acces la această ședință, iar informațiile de interes public vor fi, practic, secretizate.

„Astfel, ceea ce se vrea este, până la urmă, închiderea discuțiilor pe subiectul posturilor ilegale din Zona de Securitate și a escaladării situației: se va spune, din nou, că s-au întâlnit Dodon și Kransoselski și au ajuns la o înțelegere, așa cum s-a mai spus deja, până acum. Nu pot califica acest lucru altfel decât drept trădare”, a conchis deputatul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: