image
Sursa foto: foto simbol

Fost funcționar din Parlament, obligat să întoarcă statului circa 6 milioane lei prejudicii în dosarul „Legii cazinourilor”

Un fost funcționar din Parlament, implicat în una din cele mai scandaloase fraude parlamentare din istoria Republicii Moldova „Legea cazinourilor” care a avut loc în vara anului 2010, este obligat să întoarcă statului, șase milioane de lei prejudicii. Este vorba despre fostul consultant principal al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Andrei Conişescu.

Potrivit unui comunicat emis de Procuratură, modificările operate în lege au avut ca efect reducerea la jumătate a costului de întreținere a cazinourilor, pentru o perioadă de jumătate de an.

Fostul funcționar a schimbat conținutul stenogramei Parlamentului din 15 iulie 2010. Apoi, acesta a redactat şi imprimat pe foi de hârtie textul final al Legii nr.176 din 15 iulie 2010, care în rezultat prevedea că pentru „întreţinerea cazinourilor până la 6 mese inclusiv, cuantumul taxei constituie 180 000 lei pentru fiecare masă de joc, iar începând cu a 7-ea, cuantumul taxei constituie 360 000 lei”, se arată scris în comunicatul emsi de procuratură.

Astfel, pentru o durată de jumătate de an, prețul menționat fusese redus la jumătate. Mai mult, acesta a schimbat și data la care legea intra în vigoare. Prin urmare, toate aceste schimbări ilegale au devenit lege într-o formulă diferită decât ceea ce deputații votaseră în Parlament.

Chiar dacă fostul funcționar a scăpat de pedeapsă în 2015 prin decizia instanței de judecată, procurorii au atacat decizia, iar cauza a fost remisă de două ori pentru o nouă examinare.

Prin urmare, în septembrie 2019, acesta a fost obligat să întoarcă în bugetul de stat suma de circa șase milioane lei – daune considerabile rezultate din depășirea atribuțiilor de serviciu ale fostului funcționar.

Deși sentința este executorie, acesta beneficiază de dreptul de a o ataca la Curtea Supremă de Justiție, potrivit legii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: