Actul normativ prevedea că autoritățile acordă cetățenia R. Moldova unui cetățean străin sau unui apatrid care varsă contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat, timp de 60 de luni, investiții în domeniile de dezvoltare strategică.

Valoarea minimă a contribuției nerambursabile la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100.000 de euro.

„Această lege a fost aprobată absolut netransparent. Poate avea consecințe dezastruoase pentru RM. De ea ar putea să nebeficieze de persoane cu trecut dubios din alte state sau persoane interpuse implicate în furtul miliardului”, a declarat deputatul PAS, Sergiul Litvinenco, care a prezentat proiectul.

Totodată, în opinia autorului, legea respectivă conținea formule de legalizare a banilor de proveniență infracțională.

„La abrogat sunteți buni. Ce facem noi cu acele cetățenii care deja au fost aprobate, iar președintele a emis decretul?”, a fost întrebarea deputatului PD Sergiu Sârbu. „În măsura în care ne asigurăm că nu reprezintă riscul pentru siguranța statului, își vor păstra cetățenia. Sunt două persoane”, a spus Litvinenco.

„Ați citit critici din presa de bulevard. Nu ar trebui RM să nu beneficieze de la ceea ce alte state beneficiază”, a comentat și deputatul PD, Vladimir Cebotari.

Proiectul de lege urmează să fie votat în lectura a doua.

Precizăm că și soția controversatului primar de Orhei, Ilan Șor, ar fi unul dintre primii cetățeni străini care au depus cerere pentru a obține cetățenia Republicii Moldova prin investiție. Totodată, pe lângă Sara Șor, vor să cumpere cetățenia RM fratele și tatăl acesteia. Informațiile au fost dezvăluite în exclusivitate în cadrul emisiunii „60 de minute” de la Jurnal TV. Șor a confirmat ulterior că soția sa vrea să obțină cetățenia RM pe bani, dar informațiile despre în privința fratelui și tatălui acesteia a spus că sunt o minciună.