image
Sursa foto: jurnal.md

Încă o ediție de succes a „Polobocului de Aur”; Vezi care sunt câștigătorii din acest an!

De 14 ani, luna februarie are un gust și o semnificație aparte pentru conaționalii nostri stabiliți în Canada. Și la această ediție a festivalului-concurs „Polobocul de Aur ” s-au oferit premii mult râvnite gospodarilor care nu au uitat tradiția strămoșilor, de a face vin în butoaie, ca acasă, în Moldova. Iscusința a fost apreciată de un public pretențios, care a oferit note, în semn de recunoștință, fără a cunoaște numele gospodarilor.

Majoritatea moldovenilor stabiliți în Toronto au devenit, pe parcursul anilor, adevărați cunoscători ai vinului. Ca să obțină un produs autentic, aceștia sunt în căutare de struguri mustoși, dulci, ce ar reproduce gustul vinului moldovenesc, care este atât de apreciat în toată lumea. Competiția nu se dă pentru premii bănești. Trofeul simbolic valorează cât un sac de bani, având o valoare sentimentală pe care n-o poți monetiza.

Câștigătorii acestui an sunt:

Categoria Vin Alb:

Locul 3 - Roman Girbu

Locul 2 - Andrei Bradutan

Locul 1, Simpatia Publicului - Sergiu Mirza

Categoria Vin Roșu:

Locul 3 - Roman Girbu

Locul 2 - Ion Belocur

Locul 1, Simpatia Publicului - Sergiu Mirza

Festivalul Vinului de Casă adună multă lume frumoasă la un loc. Nelipsiți sunt muzicienii, dansatorii și oamenii de artă care deja au parte de o carieră de succes în Canada. De această dată, atmosfera a fost încinsă de soliștii Andrei Ciorba și Olga Tudos, instrumentiștii Sandu Șura, Mihăiță Ciobanu, Victor Cebotari, Viorel Onofrei, Valeriu Chițac, Liviu Dubencu, Grigore Zanfir, ansamblul de dansuri folclorice din Canada ”Vatra”.

Și interpreții veniți din Moldova le alină moldovenilor dorul de casă și de muzică bună.

La ediția a 14-a, invitată specială a fost Anișoara Puică, care a stors din moldoveni emoții adevărate, de la lacrimi, la fericire și dorință enormă de a încinge o horă moldovenească.

Toți artiștii, care pe parcursul celor 14 ani au avut ocazia să ajungă în Canada, la acest eveniment reprezentativ pentru Diasporă, revin acasă cu acel sentiment de mândrie și recunoștință față conaționalii nostri, care pun atâta preț pe tradițiile și valorile poporului moldav.

Lenuța Gheorghiță: „La eveniment am cântat pentru mai bine de 500 de invitați. În scenă au evoluat și interpreți stabiliți cu traiul în Canada, pe care îi cunosc încă din copilărie, inclusiv feciorul maestrului Mihai Ciobanu, Mihăiță, care are și o formație acolo. Cel mai tare ce m-a frapat este că moldovenii plecați peste hotare ne cunosc repertoriul. Iar visul oricărui artist este ca publicul drag să se regăsească în aceste piese. Și eu le mulțumesc pe această cale. Familia Bodișteanu, parte din echipa organizatorilor, doi soți extraordinari, doi patrioți, care poartă tradiția acolo unde sunt. În casa lor găseși straie naționale, mărțișoare. Au un dulap încărcat cu toate ierburile aduse de acasă. Ar fi bine să avem la conducere oameni de acest fel, gospodari, cu inimă atât de mare și dragoste profundă pentru țară.”

Adrian Ursu: ”Polobocul de Aur este un festival concurs, de aceea atitudinea participanților este una foarte serioasă. Oamenii nu concurează pentru sume bănești, ei râvnesc la un titlu, o medalie pentru vinul care îl produc. O medalie de aur pentru vinul roșu sau alb este un merit pentru vinificatorii amatori de acolo. Deși, mulți dintre ei ar putea concura cu profesioniști și cunoscători în ale vinului.”

Costi Burlacu și Corina Țepeș: „Ca să vă dați seama de calitatea evenimentului, la prima ediție a festivalului au fost invitați Zinaida Julea și Gheorghe Urschi, maestrul fiind în forță, încă nu avusese accidentul vascular. În 2017 am fost și noi onorați să ajungem la Polobocul de Aur. Nu este doar un festival cu multă muzică, este un eveniment concurs, foarte interactiv, în cadrul căruia oamenii își împărtășesc experiența, se bucură unul pentru celălalt. Festivalul durează 8-10 ore, cu mult chef și voie bună. Vorba unui moldovean de acolo:”Am impresia că sunt undeva pe dealul Ciocanei.” Într-adevăr, te simți printre ai tăi. Alături de oameni care nu și-au uitat originile. Oamenii, fără ca să li se impună un dress-code, din respect pentru tradiții, vin îmbrăcați în port popular. Și asta e atât de frumos și respectuos.”

Noutăţile partenerilor

comentarii: